17. avgust 2023.17. avg 2023.
foto: PC PRESS

foto: PC PRESS

Marko Đorđević, džez bubnjar pred gostovanje u Šapcu

Prijatno putovanje u nepoznato

Iako je nastao u Americi, džez je prva svetska muzika. Suština obrazovnog uspeha odnos profesor – student. Magija trenutka je najbolja plej lista. Koncert u Šapcu izazov i zadovoljstvo
Šabačka publika je imala nekoliko puta priliku da upozna Marka Đorđevića, profesora na Berkli konzervatorijumu u Masačusetsu i svetski priznatog džez bubnjara. Prvi put sa svojim trijom dolazi u Šabac 18. avgusta (motel „Stari most“ od 21 čas). Proces pripreme za nastup u našem gradu je u finišu i dovoljno je vremena da se zajedno sa nama, u kratkim crtama, osvrne na ono što nas čeka i trenutak džeza u svetu.

Kontinet „ s druge strane bare“ je mesto rođenja džez muzike. To se dogodilo još krajem pretprošlog veka, da li je SAD i danas svetska prestonica džeza i kolika je popularnost među slušaocima?
-Džez jeste nastao u Sjedinjenim američkim državama, ali je on prva istinska svetska muzika. U džezu su objedinjene muzičke kulture Afrikanaca, evropskih harmonskih koncepata, instrumentacije i naravno bluza, izvora svih vrsta popularne muzike, te se ne može govoriti sa nekim nacionalnim predznakom. Nažalost, džez nije više popularan kao što je bio i uvek kada govorim o tome setim se reči Elvina Džounsa, čuvenog bubnjara koji je još osamdesetih govorio kako se se sa setom seća vremena gde bi uključio radio i čuo džez.

Profesor ste na čuvenom „Berkliju“, o kojem senjaju mnogi mladi džez muzičari. Postiji li neka tajna zbog koje je baš Masačusets i Berkli njihov cilj i šta je to što vodi do uspeha u ovom obrazovnoj ustanovi?
-Tajna, ukoliko bi se tajnom moglo nazvati je odnos na relaciji mentor – student. Posvećenost, ljubav i povrenje su temelj svakog dobrog muzičkog izvođenja, sve drugo je nadgradnja. Pomenute vrednosti vode mene, kao i sve kolege u pravilnom pristupu obrazovanju mladih muzičara. Kada su tu, jasno je da predispoziciji u smislu znanja imaju, sve drugo je proces u kome i profesor i student moraju imati osećaj da su na zajedničkom zadatku i napreduju ka zajediničkom cilju.

Bit džeza je improvizacija. Koliko je ona prisutna u nastupima. Gde počinje plan, a gde je prepuštanje trenutku?
-Zavis od benda, dogovora i sistema po kojem funkcionišemo, naravno i od atmosfere. U triju „Sveti“ sviramo moje kompozicije i tu postoji spisak numera pred nastup. Na drugoj strani u grupi „Take Off Collective“, gde sviram sa Met Gerisonom i Ole Matisenom spisak ne postoji, jednostavno smo posvećeni potpunoj improvizaciji i sve što posetioci čuju događa se u trenutku. Bez obrzira koji bend nastupa, nema mehaničkog plana, spiska pesama koje određuju sve. Ukoliko je atmosfera pozitivna, ljudi inspirišući, uvek možemo da odstupimo i nečim neplaniranim iznenadimo prisutne.

Među posetiocima na nastupu u Šapcu biće poklonici džez muzike, ali kao i uvek bude neko kome će upravo uživo svirka biti trenutak upoznavanja sa ovim muzičkim pravcem. Koja je pozivnica za sve da 18. avgusta budu u motelu „Stari most“?
-Budite naši gosti u prijatnom putovanju u nepoznato. Vodiči će vam biti Gagi Hajnrih, povratnik iz Amerike, od nedavno magistar gitare i džez kompozicije, Aca Pejčić Pile svestrani multi-instrumentalista na domaćoj sceni i moja malenkost, profesor na Berkliju, budući povratnik iz SAD, gde imam čast da sviram sa velikim imenima poput: Gerisona, Spejdija, Matisena. Verujem da ćemo umeti da ćete osetiti hedonizam duše. Vidimo se.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa