26. oktobar 2023.26. okt 2023.
Bonsoir les grands
23. INTERNACIONALNI ŠABAČKI BLUES&JAZZ FESTIVAL

Bonsoir les grands

Gitara je instrument koji je najlakše svirati i instrument koji je najteže svirati dobro. Klasična gitara nosi u sebi čitav jedan svet. Kada pogledate šta sve ona može i spojite sa onim što umetnik može izvesti sa njom, shvatite da se svačiji identitet jasno izrazi upravo kroz gitaru
Utisci i očekivanja se sudaraju, u haotičnom kretanju doživljenog u subotu i čekanog u nedelju, prošlost i sadašnjost se susreću u melodiji sadašnjosti. Nedelja je prolazila uz muziku sa računara, a sada je došlo vreme za uživo umetnički hedonizam. Iznova se veče osmehuje, boje jeseni i osećaj leta uokviruju jedan grad, a aura oko zgrade Šabačkog pozorišta zvuči nekako otmeno, genijalno, pomalo francuski. Pozdravi starih znanaca u prolazu, prvi susreti pogleda nepoznatih, žamor novog iščekivanja. Još po koja reč ispred velike sale, još malo širenja pozitivne energije pre nove eksplozije...

Dobro veče, dobrodošli na drugo festivalsko veče....
Dobro poznat glas kao prethodnica magiji vrhunskih, moćnih, jedinstvenih. Bonne journée, naklon publici dva skromna čoveka, stvaraoca, Matiasa Duplesija i Žeremija Žuva. Ko ih ne poznaje, upoznaće ih i neće nikada zaboraviti, a ko poznaje svet klasične gitare s lavinom divljenja posmatra jedne od najvećih trenutno.



Oni donose neponovljivu energiju. Duplesi je gitarista i kompozitor, znalac i sanjar koji je našao način da fank, džez i klasičnu muziku spoji u jedinstvene kompozicije. Inspirisan impresionizmom, Klod de Bisijem pre svega, Duplesi je autor kompozicija koje će radosno plesati velikom salom druge festivalske večeri, a sve izvedbe zvuče još moćnije u saradnji sa kolegama. Kompozicije imaju jedinstveni stil, zvuk, unikatan jezik komunikacije sa publikom, Ovaj tandem je deo trija u kome je još umetnik iz Indije, trija koji je osvajao najveća svetska priznanja na najvećim festivalima, a nedavno su nastupili na jubilarnom 50. Festivalu klasične gitare u Njujorku, najvećem festivalu ovog instrumenta na svetu. Žeremi Žuv u svojoj kolekciji priznanja ima neke od najznačajnijih u Evropi i svetu.

Spakovani koferi su njihova svakodnevica, nastupaju po čitavoj planeti, a Šabac, ovdašnji džez i bluz festival, odnosno svi prisutni imaće priliku da prvi na svetu vide Matiasa i Žeremija kao duet. Velikani uz koje su oni zavoleli gitaru su ostali večna inspiracija za ove francuske muzičare, ali je njihov pečat sazdan od autorskih kompozicija.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa