2. novembar 2023.2. nov 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pojava retrovegetacije u zasadima višnje

Na području Mačvanskog regiona zasadi višnje nalaze se u fazi početak opadanja lišća. Vizuelnim pregledom kod pojedinih zasada registrovana je pojava retrovegetacije.

Ova pojava se sreće u zasadima gde nisu sprovedene adekvatne mere zaštite u cilju suzbijanja prouzrokovača mrke pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii), usled čega je došlo do prevremene defolijacije i retrovegetacije. Na takvim stablima se u ovom periodu registruje bubrenje lisnih i cvetnih pupoljaka, porast nove lisne mase, najčešće na vršnim delovima lastara, kao i pojava cvetova.

Ova pojava dovodi do iznurivanja biljaka i takve biljke nespremne ulaze u fazu mirovanja, pa u zimskom periodu može doći do izmrzavanja vegetativnih i generativnih pupoljaka. Kod takvih biljaka, naredna vegetacija kasni, formira se manji broj cvetnih pupoljaka i može se očekivati znatno manji prinos.

U zasadima gde je došlo do retrovegetacije, preporuka je da se u rano proleće, pred početak vegetacije, sprovede intenzivna rezidba i izbalansirana mineralna ishrana kako bi se pomoglo biljkama da se oporave od stresa izazvanog retrovegetacijom.
Dipl.inž.zaštite bilja Sanja Popović PSSS Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa