16. novembar 2023.16. nov 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

U rezidenciji ambasadora Srbije u Vašingtonu

Izložba „Etno putovanje kroz fotografski objektiv“

Regan je pre jedanaest godina osnovala Udruženje za očuvanje balkanske kulture i tradicije u SAD
Izložba „Etno putovanje kroz fotografski objektiv“ Šapčanke Biljane Regan postavljena je 9. novembra u rezidenciji ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića, koji ju je i svečano otvorio. Regan je pre jedanaest godina osnovala Udruženje za očuvanje balkanske kulture i tradicije u SAD, kako bi svoju ljubav prema našoj kulturnoj baštini negovala i pretočila u kolekciju umetnina vrednu divljenja i poštovanja i njih prezentovala svetu.

Prvom velikom događaju u tom prostoru posle otvaranja rezidencije prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, zvanice iz Kongresne biblioteke, članovi Udruženja, kao i Biljanin suprug Džon Regan koji joj pruža podršku u pripremi i realizaciji svake manifestacije, modne revije ili izložbe na kojoj promoviše narodnu nošnju, antikvitete i druge predmete koji pričaju priču o specifičnosti i raznolikosti naroda sa tradicijom dostojnom čuvanja, predstavljanja i ponosa.

Foto: Privatna arhiva


Fotografije, nošnje koje su korišćene na njima, ćilimi, preslice i brižljivo probrani detalji doneli su dah Balkana u odaje vašingtonskog doma i izazvali oduševljenje posetilaca koji će i u narednim danima biti u prilici da ih pogledaju. Sybille Jagusch iz Kongresne biblioteke poklonila je Biljani veliki ćilim koji je upotpunio izložbu. Prisutni su uživali i u tradicionalnim srpskim pesmama u izvođenju nekadašnje prvakinje opere Narodnog pozorišta u Beogradu Biljane Soldo.

Događaj za oči, uši i dušu, ocenili su prisutni, dirnuti brižljivo pripremanom i probranom izložbom koja je postigla svoj cilj- povezivanje ljudi i izgradnja mostova saradnje i razumevanja drugačijeg, tradicionalnog i autentičnog.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa