21. decembar 2023.21. dec 2023.
Naprednjaci osvojili apsolutnu većinu
VELIKA IZLAZNOST U KOCELjEVAČKOM KRAJU

Naprednjaci osvojili apsolutnu većinu

Prema prvim preliminarnim rezultatima, na osnovu 32 obrađena biračka mesta od ukupno 34, odnosno 97,74 odsto obrađenog biračkog tela, od 10.398 građana sa pravom glasa na izbore je izašlo 7.419, što je izlaznost od preko 71 odsto, potvrdila je Izborna komisija Opštine Koceljeva.

U kutijama za parlamentarne izbore bilo je 7.161 važeći glasački listić.

Najveći broj glasova osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” za koju je glasalo 4.736 birača, što je procenat od gotovo 64 odsto. Koaliciju “Srbija protiv nasilja” podržalo je nešto više od deset odsto građana opštine Koceljeva. Socijalistima je poverenje ukazalo 499 birača ili 6,73 procenta. Koalicija okupljena oko Srpske stranke Zavetnici i Srpskog pokreta Dveri osvojila je 383 glasa što je 5,16 odsto. Za listu “dr Miloš Jovanović- Nada za Srbiju” glasalo je četiri odsto Koceljevaca, dok je lista “Mi- glas iz naroda”, prof. dr Branimira Nestorovića zadobila poverenje 225 građana, tj. 3.03 procenta. Sve ostale liste su na parlamentarnim izborima osvojile manje od jednog procenta glasova, osim Srpske radikalne stranke za koju je glasalo 1,66 odsto izašlih birača.
Mnogo više pažnje Koceljevaca privukli su lokalni izbori na kojima su učestvovale tri liste.


Opštinska komisija je iznela preliminarne rezultate na osnovu 94,12 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 89,64 procenta obrađenog biračkog tela.

Izlaznost građana prema ovom uzorku bila je 71,26 odsto. Od 6.829 glasačkih listića u kutijama, važećih je bilo 6.528

Najveći broj glasova osvojila je vladajuća lista “Aleksandar Vučić – Koceljeva ne sme da stane” za koju je glasalo 4.533, tj.66,38 procenata. Drugoplasirana je lista Srpskog pokreta Dveri “Za spas Koceljeve” kojoj je poverenje ukazalo 1.510 birača ili 22.11 odsto. Njih 485 podržalo je listu Socijalističke partije Srbije “Ivica Dačić- premijer Srbije” što je 7,1 procenat.

Sudeći prema trenutnim rezultatima u Skupštini opštine Koceljeva naprednjaci će imati 22 od 31 odbornika, što predstavlja dvotrećinsku apsolutnu većinu. Sedam mandata će pripasti Srpskom pokretu Dveri dok će socijalisti imati dva predstavnika u lokalnom parlamentu.

Komentarišući izborne rezultate dosadašnji predsednik opštine Koceljeva, drugi na listi naprednjaka, Dušan Ilinčić istakao je da je pobeda dvotrećinska te da je razlika između njih i ostalih učesnika značajna.



Apsolutna većina je osvojena i sami formiramo skupštinsku većinu. Da smo mogli više-da, mogli smo. Ali, imali smo celokupnu opoziciju koja je bila protiv nas, ujedinjena protiv vladajuće stranke i mislim da smo dosta dobro prošli. U buduće treba još ozbiljnije da radimo i da opravdamo ovu podršku svih onih koji su dali glas i koji su nam verovali. Moram čestitati svim našim glasačima, članovima i simpatizerima Srpske napredne stranke na pobedi koju smo zajedno ostvarili, jer ovo nije mogao pojedinac da donese, već svi zajedno. To nas čini još jačim i u narednom periodu moramo raditi još više da opravdamo rezultate, poverenje koje smo zadobili na ovim izborima. Ono nas obavezuje da budemo još ozbiljniji i predaniji u radu- ocenio je Ilinčić. On nije iznenađen rezultatom izbora i kako kaže, bilo je dosta činilaca koji su pokušavali na razne načine da ih ospore i omalovaže, ali je narod rekao svoje.

Ilinčić se složio sa konstatacijom lidera ove stranke u Koceljevi i narodnog poslanika Veroljuba Matića da ova pobeda treba da ih “otrezni”.

–Naravno da treba da nas uozbilji u svakom smislu te reči, počevši od svakog pojedinca i ne samo u okviru opštinske uprave i rukovodstva. Predanost, posvećenost, marljiv i odan rad i rad u kojem dajete sebe, mora da donese rezultate, boljitak i prosperitet- poručio je Ilinčić.

Preliminarne rezultate lokalnih izbora komentarisao je i nosilac opozicione liste Srpskog pokreta Dveri Slađan Živanović, koji je najpre istakao da će, na osnovu trenutnih podataka, imati između šest i osam odborničkih mesta.

–Rezultat je takav kakav je. Građani su odlučili i to je to. Kada smo krenuli u izborni proces, bilo je teško razbiti, da kažemo, mrak. Sa vladajućom većinom neće biti nikakve saradnje jer smo mi upravo krenuli u borbu jer nismo bili zadovoljni na njihov višegodišnji rad i tu smo da branimo stavove i da pokušamo da sa naše strane doprinesemo boljitku života u Koceljevi. Zahvaljujemo se građanima koji su izašli na izbore i podržali našu listu. Narod nam je dao podršku da bismo mogli da se borimo za bolje sutra i mi njih nećemo izneveriti niti ćemo odustati, nego ćemo da opravdamo to poverenje koje smo dobili- rekao je Živanović.

On je ocenio da na biralištima, u toku izbornog procesa, nije bilo većih nepravilnosti, ali tvrdi da ih je bilo van biračkih mesta.

Opštinska izborna komisija nastavila je svoj rad, a da li će i u kojoj meri RIK verifikovati rezultate glasanja, biće poznato narednih dana.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa