25. januar 2024.25. jan 2024.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Priprema plastenika za novu proizvodnju

Osnovna obrada zemljišta - treba ići sa dodavanjem organskih đubriva ili zelenišnih postrnih (mahunarki, slačice) koje osim vraćanja nekih makro elemenata povećavaju vodno vazdušni režim zemljišta
Kao i svaka druga proizvodnja i plastenička proizvodnja zahteva niz mera i radnji kako bi se sledeća proizvodnja odvijala sa što manje problema.

Okolinu plastenika očistiti od korovskih biljaka, nepotrebne ambalaže kao i svih otpada. Alat koji se upotrebljava u proizvodnji oprati, popraviti i dezinfikovati. Odložiti na za to predviđeno mesto. Konstrukciju treba popraviti, dezinfikovati, oprati foliju sa unutrašnje i spoljne strane kako bi bila što prozračnija. Pregledati sistem za provetravanje i ako treba otkloniti nedostatke. Ukloniti sva pomoćna pomagala korišćena u proizvodnji. Uklanjanje biljnih ostataka kao i trulih, oštećcenih i toplih plodova kao mogući izvor zaraze.

Foto: Canva


Kako je velika intenzivnost i najčešće mono kultura u gajenju, preporuka je promena mesta tunelima ili zamena površinskog sloja zemlje 10-ak cm. Za dezinfekciju tla dostupna su ekološka sredstva (rastvori mikroorganizama koji su inhibiori rasta i razmnožavanja prisutnih patogenih mikroorganizama). Ovu dezinfekciju treba ponoviti za 10 dana. Zemljište se može dezinfikovati i raznim hemijskim sredstvima uz poštovanje preporuke proizvođača.

Osnovna obrada zemljišta - treba ići sa dodavanjem organskih đubriva ili zelenišnih postrnih (mahunarki, slačice) koje osim vraćanja nekih makro elemenata povećavaju vodno vazdušni režim zemljišta.

Kako se u ovoj proizvodnji koristi mnogo vode, dolazi do većeg sabijanja oraničnog sloja pa je preporuka ako ne svake, bar na dve godine vršiti podrivanje. Ovako urađena priprema daje veće mogućnosti za uspešnu proizvodnju.
Dip.Ing Jovan Sušić Psss Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa