Инфо

12. октобар 2017.12. окт 2017.
ОПТИМАЛНИ РОК СЕТВЕ УТИЧЕ НА ПРИНОС

Ризик касне сетве пшенице

Ближи се сетва пшенице, биљне врсте која код нас заузима друго место по засејаним површинама. У три општине, Коцељеви, Владимирцима, Богатићу и граду Шапцу, сваке године сеје се око 19.000 хектара.Дуг сушни период кои је пратио пролећне усеве прекинут је извесном количином падавина које ће помоћи припреми за сетву пшенице. Да би остварила свој потенцијал родности мора јој се посветити пуна пажња.
-Постоје јако приносне сорте али њихов потенцијал се не искористи ни приближно. На временске прилике неможемо да утичемо али зато прилагођавање технологије гајења сортименту могу се постићи значајне резерве за повећање приноса. У најзначајније агротехничке мере убрајају се: плодоред, систем обраде и припреме земљишта за сетву, ђубрење избор сорте, вегетациони простор, мере неге током вегетације, време сетве, каже пољопривредни стручњак Светлана Златарић.
Према истраживањима чинилац “време сетве“ односно оптимални рок сетве је један од најважнијих фактора који највише имају утицаја на принос. Временом сетве утиче се на дужину вегетације посебно на бокорење, однос надземног дела биљке и корена, висину, степен искоришћавања ђубрива, отпорност на болести, презимљавање. Пшеница има посебне захтеве према светлосним и топлотним условима и сетвом ван оптималног рока, директно се утиче на висину приноса. Закаснела сетва, посебно ако се ради у новембру па чак и у децембру, даће биљке које ће бити нежне, мале, неотпорна на веома ниске температуре или у сушним условима у пролеће у фази наливања зрна, даће мањи број зрна по класу што све директо утиче на смањење приноса.
-Уколико дође до повећања температуре од фебруара месеца до краја вегетације, биљке ће се брже развијати, пролазиће скраћено кроз све фазе, чиме се бокорење скраћује и тиме директо утиче на принос јер се ту формирају главни елементи приноса. Веома често питање се јавља везано за рок сетве, до када се може сејати. Може се сејати до периода када ће дати принос изнад границе рентабилитета, тако да је најбољи рок сејати од 11-20 октобра што је група научника НС Института доказала кроз истраживања, каже Златарић.
Препорука за сетву је и сетва декларисаног семена, где се већ у старту даје предност и постиже жељени склоп биљака по квадратном метру. То је и доказана заштита од болести.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa