Инфо

19. октобар 2017.19. окт 2017.
ФЕЂА ДИМОВИЋ, АДВОКАТ И ЧЛАН
„БЕОГРАДСКОГ СИНДИКАТА“

Подобност наспрам знања

Често су му клијенти људи са маргине које нико не жели да брани. Много је жртви овог режима. Систем ће наставити да нас лаже све док га не будемо спречили
Све што ради у животу, Феђа Димовић ради срчано и ангажовано. Било да је питању „Београдски синдикат“, било да се ради о адвокатури где се честа хвата у коштац са случајевима од којих сви беже. Нарочито када је реч о људима са маргине, који се углавном налазе у првим редовима када се треба борити за правду.
- Ситуација у земљи је таква да те људе нема ко да брани. Они који су увек били у првим редовима, увек су били на удару. Александар Вучић је направио маневар, јер је као пустио да се ти протести орджавају, да би сада видели да су почели да покрећу одређене поступке. Почев од два студената ФДУ, до неких других случаја.
Такав је случај и Симе Радовановића који је осумњичен да је хтео да спроведе државни удар са намером да се формира Влада националног спаса.
- Сима је био на протестима против диктатуре, и то га је препоручило за поступак. Проблем је што Сима нема медијску пажњу за разлику од два студената са ФДУ. Он је мало националнији, покушао је да организује неки протест за Косово и о њему нико не извештава, а он је осумњичен за покушај државног удара. Све ово је доказ да сви који су против овог режима могу да буду ухапшени и процесуирани – каже Димовић.
Случај Милорада Николића из Црвенке је још драстичнији.
- Он је ухапшен због СМС поруке чији је садржај више личио на коментар дневно политички, него на поруку против Александра Вучића. Иначе, та порука је искоришћена за формулацију да је угрожена сигурност не само Вучића, него и Небојше Стефановића. Ту поруку је Милорад послао неком свом пријатељу који је мајстор за грејање, а онда је његов пријатељ ту поруку послао једном полицајцу. Вучић и Стефановић нису ни знали за ту поруку. Он је, на жалост, преминуо у специјалној затворској болници. Вероватно зато што је добијао терапију која није одговарала његовом здравственом стању. Милорад би вероватно био ослобођен током процеса, али је умро, и породица нема право на било какву надокнаду – истиче Димовић.
Он каже да је покојни Милорад жртва овог режима, жртва ситних чиновника и полтрона који су, у ситуацији какву је створио Александар Вучић, покушали да му се додворе.
- Не верујем, нити сам рекао да је он наложио хапшење, вероватно није ни чуо за Милорада, али одговоран је за сав овај страх и овакву ситуацију у друштву. Што је најгоре, није Милорад једина жртва овог режима. У те жртве спадају сви они који су незаконито утамничени, који су остали без посла – додаје наш саговорник
Према његовим речима, независно судство не постоји, то је само лепа реч у изборној кампањи.
- Оно што постоји, то су неки усамљени позитивни примери, има још квалитетних судија, али се углавном дешава да она већина преовлада над тим позитивним примерима. Напредовање у каријери је предодређено подобношћу, а не знањем. Није, дакле, знање препорука за непредовање, већ – како ћеш да одреагујеш када те позовемо на телефон и нешто затражимо од тебе. Ако то не урадиш, ми ћемо да ти уништимо каријеру као што је то био случај са судијом Специјалног суда Владимиром Вученићем који је, у складу са Законом, вратио пасош Мирославу Мишковићу – напомиње Димовић.
Он подсећа да су за време ове власти велики случајеви или застарели или су осумњичени ослобођени. Димовић набраја да се вратио Карић, застарио Цане Суботић, Космајац је пуштен на слободу..
Шта обичан човек може да уради у таквој ситуацији, намеће се питање.
- Треба јавно да се изнесе став, да се побуни. Мора се бранити свим политичким средствима, јер се углавном ради о полтиичким нападима. Знам да је тешко да се дође до медија. Било је протеста, биће их још, изађите на изборе и казните оне које треба– наглашава Димовић.
Тврди да ће систем престати да нас лаже када га будемо спречили у томе.
Када будемо престали да гутамо те свакодневне лажи, када се будемо пробудили и потрудили да се више не враћамо на исте теме, тада ће нестати и систем који нас лаже – закључује Димовић.
ВОЛЕО БИ ДА БУДЕ ЕРДОГАН
- Када погледам снимак како Дачић пева и све оне округле столове, све ме то неодољиво подсећа на турску серију. Ту видиш да се наш углед и култура са којом желимо да се представимо у свету потпуно се срозала. Ајде једном је певао, можда је попио мало више, али сада је то постала традиција, пева где год стигне. Какву ми то поруку шаљемо, добри смо за зезање. Мислим да Вучић у Ердогана гледа као у свог идола и волео би да у Србији буде као у Турској каже Димовић.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa