Инфо

26. октобар 2017.26. окт 2017.
Шабачка улица у срцу Аргостолија
Трећа деценија братства два града

Шабачка улица у срцу Аргостолија

Срдачни и пријатељски сусрети обележили посету делегације града Шапца Аргостолију, центру грчког острва Кефалоније. Шабац је мој други родни град, каже др Виктор Рухотас, почасни конзул Србије у Грчкој. У Шапцу ускоро Улица Аргостолија, најавио Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца
Више од две деценије дуго пријатељство и братске везе између Шапца и грчког града Аргостолија, на острву Кефалонији, добило је још једну симболичну потврду – у центру Аргостолија прошлог викенда, уз свечану церемонију, отворена је Шабачка улица. Химне Србије и Грчке и песма Тамо далеко, која дуже од једног века повезује два народа, учиниле су овај тренутак незаборавним, па су у очима окупљених Срба, који живе на овом острву, заискриле и сузе. Церемонији су присуствовали Душан Спасојевић, амбасадор Србије у Грчкој, др Виктор Рухотас, почасни конзул Србије у овој земљи, делегација града Шапца, предвођена Немањом Пајићем, председником Скупштине града, Александрос Паризис, градоначеленик Аргостолија, епископи цркве Кефалоније и највиши званичници града домаћина и представници тамошње Скупштине.
- Шапчани се у Аргостолију осећају као код куће, јер је Грчка пријатељска земља Србији, а Аргостоли наш братски град. Захвалан сам конзулу Виктору Рухотасу који је покренуо ову иницијативу, градским челницима и житељима овог града што своју љубав, пријатељство и братство исказују и на овај симболичан начин. На темељу две деценије дугог братства два града, наша сарадња се наставља и ускоро ће једна улица у Шапцу носити име по Аргостолију – рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца на церемонији отварања Шабачке улице.
Име улице само је начин да се изрази поштовање и пријатељство између два града које траје већ двадесет две године.
- Много је значајно за нас ово именовање улице и 150 година пријатељства са Србима. Желимо и даље у будућности да појачамо наше везе, не само туристичке, него и у другим областима. Ово није само отварање улице, ово је пут сарадње – поручио је Александрос Паризис, градоначелник Аргостолија.
Шабачка улица у самом је срцу Аргостолија, уз Сократову. Житељи овог грчког града о Шапцу знају доста - готово да нема места на ком вас не дочекају са осмехом и радошћу на помен да долазите из Шапца и Србије. Све то захваљујући залагању др Виктора Рухотаса, почасног конзула Србије у Грчкој.
- Годинама овде долазе деца из Србије преко лета. Мислим да је више од осам стотина младих током ових година братских веза између Шапца и Аргостолија боравило овде код нас. За мене је Србија моја друга земља, а Шабац мој други родни град. Пуно ми је срце кад помислим на Шабац – каже др Рухотас.
Како живот најбоље режира све оно што називамо случајностима, управо у Аргостолију живи једна Шапчанка – Бојана Кулезић удата је за Лефтериса Пападемоса из овог места. Бојана и Лефтерис имају четворогодишњег сина Јоргоса, који неретко разговор почне на српском, а заврши на грчком.
- Веома сам срећна и поносна. Наравно да ћу прошетати Шабачком улицом, срећна што ће део мог града од сада бити стално са мном. Овде живим већ седам година, овде је живот веома леп – каже са осмехом Бојана.
Поводом отварања Шабачке улице, у Позоришту Аргостолија отворена је изложба “Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан”. Није случајно што је, осим Солуна, ова изложба једино на Кефалонији, каже Душан Спасојевић, амбасадор Србије у Грчкој.
- Србија има три почасна конзула у пријатељској Грчкој. На јонским острвима их је двојица – на Крфу и овде на Кефалонији. Захваљујући активностима и ангажовању Виктора Рухотаса ова изложба је управо овде, јер је он успоставио братске везе и односе са Шапцем, још 1995. године, са Сокобањом, Чоком и Вождовцем – истиче амбасадор Спасојевић.
Изложбу су приредили Историјски музеј Србије и Музеј македонске борбе из Солуна, а брижљиво је, у Позоришту Аргостолија, поставила др Ставрула Маврогени, професорка Универзитета у Солуну. За њу је, како каже, Србија живот, друга земља, у коју је дошла као девојка, на студије историје уметности у Београду, а вратила се у Грчку као зрео човек.
- Везе између људи су главни разлог изложбе. Заједничка жеља и Срба и Грка је да будемо слободни. Из те жеље је настала и ова изложба – каже др Маврогени.
У част гостију из Србије на сцени Позоришта у Аргостолију фолклорни ансамбл и хор извели су пригодан програм – традиционалне песме и игре Кефалоније и српско коло, потврђујући блиску повезаност две културе.
Повеља о братимљењу Шапца и Аргостолија потписан је у јануару 1995. године, а на почетку треће деценије братских веза најављени су интензивнији сусрети и сарадња, па се очекује да делегација Аргостолија Шабац посети већ почетком наредне године.
РАСТ МЕЂУСОБНЕ РАЗМЕНЕ
У 2016. години међусобна економска трговинска размена између Србије и Грчке износила је 400 милиона евра. Ове године, до августа месеца до када имамо податке бележи се благи раст у односу на прошлу годину, па можемо да кажемо, ако употребимо податке из последњих десет година, да постоји један тренд раста у привредној сарадњи између Србије и Грчке. Мислим да ћемо моћи у наредних пет година да досегнемо једну знатнију суму у односу на ових 400 милиона евра – наглашава Душан Спасојевић, амбасадор Србије у Грчкој.

САРАДЊА СЕ НАСТАВЉА
Немања Пајић са сарадницима разговарао је са Александросом Паризисом, градоначелником Аргостолија, који је у част гостију, приредио пријем у седишту општине. Говорило се о могућностима за даљу сарадњу у области привреде, културе, спорта и туризма.
Делегација града Шапца је, током боравка на Кефалонији, присуствовала литургији и литији на дан Св. Герасима, заштитника Кефалоније, као и служби посвећеној Св. Артемију, заштитнику полиције овог острва.
Посета Аргостолију била је прилика и за разговор са Панагисом Драгулогонасом, замеником префекта Јонских острва задуженим за Кефалонију и Спиросом Гаљацатосом, замеником префекта Јонских острва задуженим за туризам. Циљ ових сусрета је било међусобно упознавање и утврђивање праваца даље сарадње.
М. Мусић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa