Инфо

18. јануар 2018.18. јан 2018.
САВЕТ СТРУЧЊАКА

Примена минералних ђубрива за пшеницу

Прихрањивање пшенице је један од најсложенијих проблема у минералној исхрани и ђубрењу. Заснива се на потреби биљака за интензивном исхраном појединим хранљивим елементима, избегавању штетног дејства азота у великим концентрацијама и спречавању испирања азота.
Сувишак азота у земљишном раствору може да делује штетно у раним фазама раста и развића, изазивајући неравномеран развој појединих органа пшенице - јаче се развија надземни део биљке него корен. Тако неразвијен корен не може да снабдева надземни део биљке, па зрно постаје слабо и принос се смањује.
-Прихрана пшенице је врло специфична и разноликог мишљења и од стране других стручњака, зато треба обратити пажњу на све параметре као што је: богато и плодно земљиште, предусев легуминоза, добро развијен и бујан усев рано у пролеће, затим, зима без много падавина при чему не долази до испирања азота, као и сушно пролеће, каже пољопривредни стручњак Гордана Рехак.
У погледу времена и броја пшеницу треба прихрањивати искључиво азотом и треба прихрањивати у одређеним фенолошким фазама – бокорењу, влатању и класању. Прихрану треба извршити у рано пролеће, по препоруци из агрохемијске анализе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa