Инфо

5. април 2018.5. апр 2018.
ВЕЧНОСТ СЕ ПИШЕ СРЦЕМ
ВК „ШАБАЦ“ У А1 ЛИГИ - СЕДАМ ЕВРОПСКИХ ШАМПИОНА СТИЖЕ У ШАБАЦ

ВЕЧНОСТ СЕ ПИШЕ СРЦЕМ

Шабачки ватерполисти превазишли су сва очекивања у регионалном такмичењу, нису остварили амбицију, већ су испунили веома смео сан, стекли су право да наступе у А1 лиги наредне сезоне. У два меча, укупно 19:17 против Будве. А1 једна од најјачих лига у Европи, седам некадашњих шампиона Европе
Пролећна недеља има, као и свака друга седам дана, али квалитативно, у ватерполу, овог пролећа, она вреди једну историју, један резултат који ће се памтити деценијама. Пре две недеље само је теорија држала Шапчане у бараж борби, претходне је изборен дуел са „Будвом“ која је због искуства и сезона у највишем рангу била фаворит, а ево сада причамо о „Шапцу“ који је надвладао теорију, ватерполо „звери“ и изборио место у Регионалној А1 лиги.
Будвани су имали већи буџет, ширу клупу, искусније играче, искуство играња са најјачим тимовима Европе, неки првотимци знају како је играти у највећим клубовима континента, били у свему у предности у односу на „Шабац“ осим у срцу, а срце је јаче од свега. Вера, пожртвовање и срце доносе немогуће, граде спортска чуда каква су се догодила у свега четири дана. „Шабац“ јесте изненадио „Будву“, али је победник двомеча више него заслужено. Од осам одиграних четвртина, пет и по је припало овдашњим играчима, бар пет и по.
Пре осам дана, у Шапцу је, госте, како сами кажу, дочекала фудбалска „дерби“ атмосфера, Дочекало их је навијање пуних трибина, и момци у белим капицама, иако уморни од густог распореда, орни да шансу која им је пружена искористе. Искусни стратег Мирсад Зајмовић препознао је шансе које клуб има у дуелу са црногорским представником, тактички потпуно надмудрио колегу Ломпара и три четвртине су изгледале перфектно за наш тим. Предводио је екипу Никола Марковић, нерешив за госте. Било је и три разлике, но Вуксановић, некада један од најталентованијих играча Европе, којег су повреде спречиле да игра на највишем нивоу, успео је да врати свој тим у игру. Стизали су у три наврата до поравнања, али је Репановић наговестио победу, док би чуда у која верују демонстрирао Тркуља голом са половине базена у последњој секунди. На крају 10:8.
Још су Будвани остали фаворити, упркос минусу. Имали су домаћи базен у одлучујућем мечу, пуне трибине, уз све, већ побројане, предности. После прве утакмице тренер Зајмовић је рекао да се „не сме пропустити ова историјска шанса“. Шта то конкретно значи, базен је показао у првој и већем делу друге четвртине. Иако су домаћи јурили заостатак, Шапчани су контролисали игру и семафор, водили 4:2. Одморнији због мање важних дуела последњих недеља, Будвани, предвођени Вуксановићем враћају резултат и на полувремену први пут воде у двомечу! Када су повели 9:6 на старту последњег наставка, изгледало је да су „ајкуле“ из Будве „сломиле“ шабачке „делфине“, али онда је прорадио инат, нека снага за коју Шапчани нису ни знали да поседују. Уместо великог пада, уследила је „контра-офанзива“, Марковић и Тенжера граде серију од 3:0 за 9:9 и огромно славље, уз тишину на будванском пливалишту. Све је готово, 9:9, ВК „Шабац“ је у А1 лиги!
- Немам речи да опишем понос што сам капитен ових момака, сјајних људи, сјајних бораца, великих играча. Победили смо фантастичног ривала, надјачали некадашњег учесника Ф4 Евролиге, остварили смо још један огроман успех и мислим да још нисмо свесни постигнутог. Због оваквих успеха се тренира, за њих се ради. Тешко је играти сваких неколико дана, али нећемо да станемо ни у домаћој лиги, славили смо у суботу, од недеље мислимо на Супер лигу – рекао је капитен Дарко Алексић.
Мирсад Зајмовић, по доласку у клуб, нагласио је како не очекује одмах „чуда“, али остварио је нешто врло близу том термину, ако не и само чудо.
- Знао сам да имамо шансу, да имамо чиме парирати Будванима. Моји играчи су препозанли своју прилику, борили су се као лавови сваке секунде јер је то било неопходно, издржали све и морам да им честитам на свему што је остварено. Они су написали историју и заслужују славље. Тренирам одличне играче, дивне људе и знам да ће и последњи атом снаге дати и током Супер лиге – истакао је тренер Зајмовић по повратку из Будве.

ПОБЕДА У ЗЕМУНУ
Тешко је после великог успеха почети припреме за наредни меч, али календар је то захтевао од Шапчана, а они су успели. У одложеној утакмиц првог кола Супер лиге победили су Земун у гостима 8:7. Најефикаснији Петар Велкић са три гола. У среду, 11. априла, „Шабац“ дочекује, на свом базену „Наис“ Ниш.

У ДРУШТВУ ВЕЛИКЕ СЕДМОРКЕ
Увек су могуће промене, али уколико би се наредне сезоне екипе које су избориле право, такмичиле у А1 лиги, ту би били некадашњи шампиони Европе: Југ (Дубровник), ПОШК (Сплит), Младост (Загреб), Партизан (Београд), Ц. Звезда (Београд), Приморац (Котор), Јадран (Сплит), потом Морнар (Сплит), Јадран (Херцег Нови) и наравно ШАБАЦ (Шабац).
До историјског успеха екипу су водили: Дарко Алексић, Александар Ераковић, Никола Марковић, Михајло Репановић, Немања Будурин, Петар Велкић, Никола Цар, Ника Шушијашвили, Марко Тркуља, Бојан Богићевић, Марко Илић, Филип Тенжера, Алекса Петровски, Филип Цветковић, Душан Поповић, Георги Мескхи, Вељко Савковић, Вељко Личанин, Шого Кагета, Андреј Вукадиновић.
Чак три тренера су предводила ВК „Шабац“ ове сезоне. Започео је сезону Горан Рађеновић, је у три кола и четвртфиналу Купа на клупи је био Живислав Живановић, а потом, крајем новембра, екипу преузима Мирсад Зајмовић.

ШАБАЦ – БУДВА 10:8
(3:1, 1:1, 2:1, 4:5)
Градски базен. Гледалаца: 900. Судије: Савиновић и Штампалија (оба Хрватска). Искључења: Шабац 5; Будва 9.
ШАБАЦ: Алексић (кап), Ераковић, Марковић 4, Репановић 1, Будурин, Велкић 3, Цар, Шушијашвили, Тркуља 1, Тенжера, Петровски, Цветковић, Поповић, Мескхи.
БУДВА: Краљ, Драговић, Шетковић 1, Вуксановић 4, Митровић, Рашковић, Аџић 1, Максимовић, Вујашевић, Поповић (кап) 1, Ћетковић, Франета 1, Кривокапић, Кораћ.
СЕМАФОР: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3, 6:3, 6:6, 7:6, 7:7, 8:7, 8:8, 10:8.

БУДВА – ШАБАЦ 9:9
(2:2, 3:2, 2:2, 2:3)
Будва. Гледалаца: 800. Судије: Радичевић и Пранчић (оба Хрватска). Искључења: Будва 8, Шабац 6.
БУДВА: Краљ, Драговић, Шетковић 1, Вуксановић 4, Митровић, Рашковић, Аџић, Максимовић, Вујашевић 2, Поповић (кап), Ћетковић 1, Франета 1, Кривокапић, Кораћ.
ШАБАЦ: Алексић (кап), Ераковић, Марковић 2, Репановић 1, Будурин 1, Велкић, Цар, Шушијашвили, Тркуља, Тенжера 2, Петровски 1, Цветковић 1, Поповић, Мескхи 1.
СЕМАФОР: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 5:4, 5:5, 7:5, 7:6, 9:6, 9:9.

Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa