Инфо

3. мај 2018.3. мај 2018.
ЗАНИМАЊА У ПОЉОПРИВРЕДИ РЕЧИМА УЧЕНИКА

Пекар: онај који је неопходан

“Током три године научимо да правимо све врсте пецива. Прва година је резервисана само за упознавање са машинама и чишћење, међутим, ми од самог почетка радимо и остале ствари, тако да до треће у потпуности усавршимо вештину”
Данас готово да их нема на евиденцији Националне службе за запошљавање, јер одмах након средње школе нађу посао. Раде углавном ноћу, стојећи, у условима повећане температуре, влажности и буке. Међутим, све ове нелагодности одлазе у други план, уколико се узме у обзир значај пекарског заната за функционисање заједнице, и чињеница да њега могу да обављају само здрави, издржљиви и снажни.
Да би неко постао пекар потребно је да овлада читавим низом вештина. Од тога да може самостално да процени однос потребних састојака за израду теста ручне или машинске производње, преко сортирања произведеног теста, до надзора печења истог, јер је од изузетног значаја за квалитет пецива температура, влажност и време које оно проведе у пећи.
У Средњој пољопривредној школи у Шапцу, по речима Николе Бојчића, ученика завршне године овог смера, потребно умеће за доброг пекара се стекне брзо и лако. Разлог томе је, како наводи пре свега добра опремљеност школске Пекаре у којој имају практичну наставу, али и стручност професора који несебично преносе знање.
-Имамо праксу у школској пекари. У првој години то је једном недељно, а у другој и трећој по два пута седмично. Нико нам не брани да идемо на праксу у било коју другу пекару, али се мало нас на то одлучи, јер у школи имамо све. Током три године научимо да правимо све врсте пецива. Прва година је резервисана само за упознавање са машинама и чишћење, међутим, ми од самог почетка радимо и остале ствари, тако да до треће у потпуности усавршимо вештину. На крају, за завршни испит, бирамо шта ћемо радити од производа - објашњава Никола, и каже да, иако је бити пекар користан и исплатив занат, овде је реч о ни мало лаком послу.
-Ради се ноћу, углавном. Мада, има пекара и са дневним сменама. Унутра је јако врућина због пећи. Већи део времена смо у благо погнутом положају, а под уме да буде клизав. Све у свему, уме да буде доста напорно - истиче Никола, који упркос тешкоћама тврди да воли свој будући позив и да га посао чека већ по завршетку школовања.
Након средње школе, деца са овог смера се могу запослити у великим индустријским погонима за производњу хлеба и пецива, или малим приватним пекарама. Такође, уколико су довољно амбициозни могу радити на покретању сопственог бизниса.

Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa