Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
КО ЈЕ ПОХАРАО ГРАДСКУ БАШТУ?

ПОЉОПРИВРЕДА НА УДАРУ КРИМИНАЛАЦА

Шабачка градска башта након три године постојања представља једини такав концепт у републици Србији који укључује јавну површину на којој грађани могу да имају своју башту. Можемо слободно рећи да шабачка башта представља један од најбољих производа који излази из нашег града. Неко је покрао све што су баштовани обезбедили својим радом. Иницијатор пројекта Дарко Павловић је и огорчен и поносан.
-Као показатељ успешности нам може бити Гугл, уписивањем у претраживач захтева Шабачка градска башта, добићемо више од 90.000 резултата док рецимо Чивијашки карневал пружа 10.300, а Шабачки летњи фестивал 22.900 резултата, обе манифестације са дужим стажом и са милионима динара до сада у њих уложеним. До сада смо углавном писали о значају баште као едукативног и социјалног полигона на којем тридесетак наших суграђана и суграђанки гаје поврће и зачинско биље на пола ара. Нажалост након треће године догодило се невероватно, и почетком ове године за сада и даље неидентификована група лопова је у два дана отуђула комплетну имовину са парцеле на којој се налази сама башта. Однето је 150 багремових стубова који су држали ограду од плетене жице у више од 300 метара. Тада је размонтирана и алатница, дрвена шупа и сав алат који се у њој налазио. Штета настала крађом прелази 300.000 динара који су били обезбеђени кроз пројекте и личне донације баштована и баштованки. Крађа је уредно пријављена полицији, али од марта нема резултата полицијске истраге, каже Павловић.
-Шта се догађа са баштом у овој години?
Нажалост, пред саму припрему ове сезона када нам се и завршава трогодишњи уговор са градском управом дошло је до ове безочне крађе од за сада још неидентификованих лица која нас је вратила на почетак. Да будем искрен потпуна индиферентност невладиног сектора у нашем граду је подједнако ужасна као и чин саме крађе, јер одсуство солидарности је знак потпуног одсуства и емпатије а у овом случају то је знак симпатије ка материјалном.
-Није вас нико контактирао?
Од колега из града се нико није јавио, чак ни удружења која се баве екологијом и учествовали су у самом оснивању, да ли је у питању его или то што је башта независна од стране било које политичке партије или „политичког“ удружења или нечег трећег по среди не знам али није ни важно јер важно је да нико није понудио помоћ.
-Да ли ће Шабачка градска башта постојати?
Наравно, најважније да корисници и кориснице не желе да одустану, засад за ову годину је већ спреман, иако је део њих поколебан остало је довољно за чуваре и чуварке баштенске ватре и верујем да ћемо након ове сезоне потписати нови уговор са Градском управом. Већ смо у преговорима са више удружења која су спремна да помогну, а и Међународна мрежа ОРА, у чијем сам управном одбору од овог месеца, требала да одвоји одређена средства за опоравак Шабачке градске Баште. Оно што радимо у Шапцу представља искру која се разноси по Србији и потпаљује баштенске покрете. Почетком 2018. године у Бањалуци је регистрован Баштенски покрет који смо саветодавно помагали, имали смо састанке са иницијативом из Софије којој смо пренели наша искуства потенцијално корисна у њиховој средини.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa