Инфо

6. септембар 2018.6. сеп 2018.
Неактивност повеЋава ризик од болести

Умерене вежбе чувају здравље

Више од 1,4 милијарде одраслих људи широм света има повишен ризик од обољења због недовољне физичке активности, наводи се у новом извештају Светске здравствене организације (СЗО).
Како се наводи, већ 15 година нема побољшања у нивоу физичке активности мушкараца и жена, пренео је Дојче веле. У 2016, више од четвртине одраслих људи широм света није довољно вежбало, пише у студији објављеној у часопису Ленсет глобал хелт џурнал (Ланцет Глобал Хеалтх Јоурнал).
Препоручено трајање умерене физичке активности је 150 минута недељно. Током 2016, око 32 одсто жена и 23 одсто мушкараца није достигло тај циљ.
Тиме је четвртина светске популације одраслих дошла у опасност од дијабетеса типа два, кардиоваскуларних болести, деменције и рака.
У истраживању је учествовало око 1,9 милиона људи из 169 земаља. Људи су одговарали на питања о активностима на послу, код куће, у време доколице и у саобраћају.
Истраживање је спроведено у периоду од 2001. до 2016. и показало је да је неактивност двоструко већа у богатијим него у сиромашним земљама.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa