Инфо

13. септембар 2018.13. сеп 2018.
ДУШАН КОСТАДИНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК
ИЗВРШНОГ ОДБОРА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

Мрежа ДС кичма Савеза

На недавној седници Главног одбора Демократске странке за председника Извршног одбора ове странке изабран је, без иједног гласа против, Шапчанин Душан Костадиновић. Актуелни заменик градоначелника Шапца и председник Градског одбора ДС у Шапцу постао је тако главни оперативац ове странке.
Велика је борба пред ДС, али и пред целом опозицијом. Костадиновић се и у протеклом периоду залагао за заједнички наступ опозиције. Поред избора Костадиновића за председника Извршног одбора ДС, чланови Главног одбора су великом већином гласова одлучили да та странка буде један од оснивача Савеза за промену.
- Пре свега морам да нагласим да ми је велика част и задовољство што сам изабран за председника Извршног одбора Демократске странке, иако је данас незахвалније више него икада у последњих 18 година бити у тој улози – каже у разговору за Глас Подриња Костадиновић.
Који су највећи изазови пред Вама као председника Извршног одбора Демократске странке?
- Први задатак Извршног одбора свакако ће бити анализа постојећег стања у нашој организацији, на основу које ћемо прецизирати даље активности. Оно што сматрам највећим изазовом јесте подизање кадровских и структурних капацитета странке. Да не мислим да је то могуће урадити не бих се ни прихватао овог посла. Пред нама је озбиљан посао, али гарантујем да ћемо га мој тим и ја радити посвећено, савесно и на најодговорнији могући начин. Мрежа ДС са градским и општинским одборима добија још више на значају, јер ће она, хтели или не, бити бити кичма Савеза за Србију
Главни одбор ДС је великом већином донео одлуку да се странка нађе међу оснивачима Савеза за Србију. Зашто је то важна одлука?
- Одлука да се ДС нађе међу оснивачима Савеза за Србију изузетно је важна и тешка одлука, јер се налазимо у одлучујућем моменту за нашу земљу. У тренутку када је Власт практично угушила слободу говора и медија, урушила институције, када се над свим политичким неистомишљеницима спроводи тортура и репресија и када је демократија укинута неопходно је уједињење свих опозиционих снага како би се томе стало на пут.
СНС је успела да земљу врати назад у деведесете и једнопартијски систем, тако да је пред српском опозицијом поново задатак да се избори за демократске вредности и вишестраначје, али, могу слободно да кажем, и за повратак Србије из напредњачке назадности у 21. век..
Зашто су делу јавности, али и појединим члановима ДС, Двери непрхватиљиве као коалициони партнер?
- Разумем да се политике Демократске странке и Двери идеолошки разликују, али то не значи да не треба да се договоримо око кључних питања која су актуелна у овом тренутку у Србији. Биће времена да о нашим идеологијама дискутујемо, да их представљамо јавности и да грађани гласају за њих онда када створимо услове за фер изборе. Док смо у стању диктатуре можемо се делити само на оне странке које су спремне да се против диктатуре боре и на оне странке које ће наставити да дозвољавају систематско уништавање држава зарад својих интереса. У Демократској странци, као и у широј јавности , мислим да постоје неразумевање у каквој ситуацији је Демократска странка и Србија. Без Демократске странке нема будућности Србије. Погледајте изјаве и поступке председника Републике и надам се да ћете схватити у каквом друштву ми и наше породице живимо и каква нам будућност предстоји. Због тога морамо да је мењамо!
Може ли ДС да изгуби свој идентитет у СЗС?
- Демократска странка не може изгубити свој идентитет у Савезу, баш напротив, ДС као један од оснивача Савеза биће лидер у деловању уједињене опозиције. Демократска странка је увек била и биће носилац промена у Србији. Моје дубоко уверење је да се без ДС не може десити смена овог погубног режима. Наша странка је свој идентитет изградила управо на темељу борбе за слободу и демократске вредости, тако да данас када је та борба поново актуелна не да нећемо изгубити идентитет него ћемо потврдити своју вредност.
Шта за Вас значи то што се налазите на челу ИО ДС?
- Бити на челу Извршног одбора за мене значи обавезу и одговорност, пре свега, али и велику част. Следеће године навршава се 100 година од оснивања Демократске странке и то чини још већом обавезу свих нас који смо данас у ДС да се посветимо опоравку странке.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa