Инфо

13. септембар 2018.13. сеп 2018.
ПРОМОЦИЈА СПОРТА
КОЦЕЉЕВА ЋЕ У СУБОТУ БИТИ ДОМАЋИН СЕОСКИХ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА СРБИЈЕ

ПРОМОЦИЈА СПОРТА

Организатори очекују од 1.000-1.500 учесника ове манифестације. Међу екипама ће бити представници месних заједница из свих делова Србије
Коцељева ће предстојећег викенда бити место окупљања великог броја рекреативаца који ће на спортским борилиштима одмеравати снаге и покушати да се домогну олимпијске медаље. Први пут ће се ова општина наћи у улози домаћина сеоских олимпијских игара Србије које организује Савез за рекреативни спорт Републике Србије уз подршку Министарства омладине и спорта.
Игре почињу у суботу на фудбалском терену.
–Официјални део почиње у пола једанаест. Након званичног отварања, представљања екипа и учесника, могуће да ће бити и олимпијска бакља како би протокол био у потпуности испоштован, такмичари ће бити распоређени на борилишта. Коцељева је испунила услове за улогу домаћина, а имали смо жељу да прихватимо оно што нам је понуђено и да угостимо све рекреативце из Србије- изјавио је Иван Јуришић, професор физичког васпитања и члан организационог одбора.
Учесници ће се надметати у 11 дисциплина. Од екипних спортова који су и најатрактивнији предвиђен је мали фудбал, баскет, одбојка, рукомет, надвлачење конопца, али ће пажњу свакако привући и народни вишебој, крос, стони тенис, шах, стрељаштво, пикадо...
– Свих 11 дисциплина је инфраструктурно решено у смислу да се већ зна где ће бити борилишта. Мали фудбал ће се играти одмах на фудбалском терену који ће бити подељен на два мања како би се одигравале по две утакмице истовремено и убрзало само такмичење. Баскет се игра на теренима Средње школе и иза спортске сале, рукомет на рукометном терену поред сале, а одбојка у самој хали. Такмичење у стрељаштву ће бити одржано у пасажу иза средње школе како би се предупредили утицаји ветра али и из безбедносних разлога. Шах и пикадо су у основној школи. Крос је дисциплина која ће прва кренути. Реч је о двема тркама, мушкој на 1,2 км и женској на 800 метара и трчаће се стазом поред реке. Народни вишебој је на локацији у близини мини пич терена за фудбал где ће бити направљено доскочиште за скок из места у даљ, предвиђено је бацање кугле, жене ће ту бацати пикадо и биће полигон за проверу одређених моторичких способности у превазилажењу одређених препрека- објаснио је Јуришић.
Сходно неким ранијим искуствима организатори очекују од 1000-1500 учесника ове манифестације. Међу екипама ће бити представници месних заједница из свих делова Србије. Домаћин ће имати представнике у одбојци, малом фудбалу, надвлачењу конопца, шаху, стоном тенису.
–Имаћемо такмичаре, али је нама ипак најважније да тог дана будемо репрезентативни домаћини, да све госте лепо дочекамо, успешно реализујемо такмичење, јер цела та идеја јесте дружење, промоција спорта и фер плеја. Овај догађај је јако битан за промоцију рекреативног, али и спорта генерално. Моје колеге и ја имамо одређене идеје на који начин можемо унапредити спорт у нашој средини. Једна од идеја је да се формира бизнис лига у малом фудбалу који је веома популаран у Коцељеви у последњих неколико година. Спортска сала је попуњена и сви комерцијални термини су распродати током целе године. У оквиру ове лиге би све фирме, предузећа, организације, установе имали своје представнике и направили би сигурно занимљиво такмичење уколико бисмо имали подршку спонзора и од котизације би верујем затворили финансијску конструкцију. Такав начин организације би могао да се преслика и на остале спортове- истакао је члан организационог одбора и додао да би Коцељева могла овакав модел сеоских олимпијских игара да примени на локалном нивоу, у оквиру својих месних заједница.

В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa