Инфо

13. септембар 2018.13. сеп 2018.
САЈАМ ОРГАНСКЕ ХРАНЕ

Природом до здравља

Четврти Сајам органске хране одржан је у уторак испред старе Робне куће. Нашим суграђанима је цео дан, на двадесет штандова, на располагању било доста артикала, од крема за лице, преко производа од меда, до сирупа и алкохолних напитака. У име организатора Сајму су присуствовали др Дејан Павловић и Жељко Димитрић, први сертификовани органски произвођач на територији града Шапца.
Према речима др Дејана Павловића Сајам органске хране постаје препознатљив догађај у нашем граду, а поверење које потрошачи имају је оправдано.
-Постигли смо значајан успех тиме што је на предлог Покрета за Шабац Зелених Србије у Градској Скупштини у марту усвојена декларација о органској производњи, која је прогласила територију града Шапца за подручје на којем ће се снажно стимулисати развој органске пољопривредне производње и доступност органских производа – истиче Дејан Павловић и додаје да је почетком јула почела са радом Органска пијаца у Шапцу на којој сертификовани органски произвођачи не плаћају годишњи закуп и дневну пијачарину.
-Такође, крајем августа је организована прва у низу едукација из области органске производње за органске произвођаче који желе да сертификују своју производњу, као и за пољопривреднике који су заинтересовани за прелазак на овај концепт пољопривредне производње.
Сајам испуњава свој основни циљ, а то је да пружи прилику свим грађанима да се увере да постоји алтернатива у нашем начину исхране.
-Ово је здрав начин исхране који чува наше здравље и омогућује да живимо дуже, да имамо боље репродуктивно здравље и све оно што је битно за добар живот. Такође, овим показујемо да се може и зарадити. Сви људи који се баве овим остварују известан приход, а тиме такође штитимо нашу државу од генетички модификованих организама и чувамо прехрамбену независност нашег становништва – наводи др Павловић.
У односу на претходну годину већи број сертификованих органских произвођача је присуствовао, а у самом сајамском простору издвојени су сертификовани произвођачи и они који ће тек у идућем периоду ући у тај процес.

К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa