Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
Не идем да кукам на државу,  већ да је браним
НЕБОЈША ЗЕЛЕНОВИЋ УОЧИ ОДЛАСКА У СТРАЗБУР ЗА "ГЛАС ПОДРИЊА"

Не идем да кукам на државу, већ да је браним

Очекујем да ће се проверити сви наводи које сам дао, и да ће испитати ситуацију која постоји. Идем са чврстим доказима о томе како изгледа политички криминал у Србији данас. Председник Суда у Шапцу дао другостепену пресуду једном порталу о укидању ослобађајуће пресуде по предмету на основу извештаја ДРИ, ја је још нисам добио
Остало је свега неколико дана до одласка градоначелника Шапца Небојше Зеленовића у Старзбур где ће у оквиру дебате на тему "Градоначелници под притиском" презентовати ситуацију у срединама у Србији где Српска напредна странка није на власти. Његово обраћање Савету Европе одавно је изазвало велику пажњу домаће јавности, али и јачи притисак на њега и на град Шабац.
У разговору за "Глас Подриња" каже да је изузтно почествован тиме што је позван од председника Конгреса Савета Европе, јер је дебата под темом: "Градоначелници под притиском" негде била при крају.
- Исцрпели су све што су могли, везано за Молдавију и Турску и онда смо се појавили Саша Пауновић и ја са том темом шта се дешава у Србији. Они су сматрали да расправа не треба да се затвори све док се не буде решио сваки проблем који има било која локална самоуправа у земљама које су чланице Савета Европе. Тај позив тамо је заправо у исто време и прилика да се осветли ситуација у Србији, и да се покаже да ствари у Србији, нарочито у срединама где СНС није на власти, нису онакве каквим их власт представља. За све то имам доказе и то ћу да представим у уторак 6. новембра.
Шта очекујете од говора у Стразбуру?
- Верујем да ће докази бити такви да ћемо већ прво следеће заседање ван Стразбура имати у Србији, видећемо да ли ће то бити Шабац или Београд, и очекујем да се оформи посебно тело које ће да провери све ове наводе које сам изнео, а онда и испитати ситуацију која постоји. После тога следи отварање тог процеса. У тај процес се врло тешко улази, а када се уђе онда се још теже излази, све док се ствари не доведу до тачке да чланице Савета Европе кажу - “Ово су стандарди које сви морају да поштују, ово су права којих сви морају да се придржавају”. Очекујем пуно од тога. За почетак очекујем да та тема буде отворена, да њој буде дат значај који треба да има, а онда ћемо видети. Упознао сам велики број амбасадора, нарочито оних држава код којих Вучић најчешће иде, са својим одласком и шта ћу тамо да говори. Свако до њих је веома био изненађен подацима до којих сам дошао и које ћу да презентујем.
Који су то аргументи са којима идете у Стразбур?
- Идем са чврстим доказима о томе како изгледа политички криминал у Србији данас и шта се дешава у локалним самуправама пре, за време и после избора. Причаћу и томе како власт злоупотребљава институције, како врши притисак на изабране представнике грађана, како им нуди новац, како их притиска, уцењује да промене страну. Говорићу о чињеници да је у Србији од 2012. до 2016. године у 35 локалних самоуправа прекомпонована власт, да је ухапшено 113 особа од 2012. до данас, а да само у три предмета постоји правоснажна пресуда. У том периоду су ухапшена 34 градоначелника и председника општине. Ни против једног од њих није донета осуђујућа пресуда, а људи су проводили у притвору од једног до шест месеци. Никада нису имали формалне доказе о томе. Ја сада имам те доказе и показаћу их у Стразбуру.
Какву реакцију власти очекујете после говора у Стразбуру?
- Ја се нећу зауставити на Савету Европе. Мени је веома важно да то што уђе у редовну процедуру мора да добије редован облик у органима државе. Одмах да се разумемо, не идем да кукам на своју државу, не идем да се жалим на своју државу. Идем да браним државу и поредак у њој. Повеља о локалним самоуправама је документ којим је заштићено право локалних самоуправа на одређену врсту самосталности у свом раду. То право је нарушено. Наши органи крше наше право и ја о томе идем да причам. Морам да причам и о кривичним делима и злоупотребама које негде морају да буду процесуирана у домаћем законодавству. Нисам отишао тамо а да ниједан представник државе не зна шта ја тамо радим. Сви они су више пута обавештавани. Укупно, 26 пута су обавештавани - Александар Вучић седам, пута, Ана Брнабић девет пута и десет пута министар Александар Антић. Нисма добио ниједан званичан одговор. Од Антића сам добио информацију да ће у неком тренутку некакве службе нешто променити, али се ништа није променило. Код министра Ружића сам видео спремност да се озбиљно бави овим проблемима. Он не зна одговор на питање како се дели новац локалим самоуправама из текуће девизне резерве. Страшно је да министар државне управе и локалне самоуправе не зна како је подељено 30 милиона евра на срамотан начин Зајечару. Лесковцу, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду, Београду... Тај новац се дели без правила.
Колико се променио Ваш живот од када сте најавили одлазак у Стразбур?
- Од тренутка када смо ми отворили ову тему, дошло је до додатног притиска. Пошто нису успели, најпре, да промене власт после поплава 2014. године, онда су изгубили и на изборима 2016. године, њима ништа друго није преостало него да се позабаве оним што је опробани рецепт у другим срединама - притисци на одборнике. Људи ће се изненадити када те ствари будемо документовали и у нашој јавности, после Стразбура колико је високопозиционираних функционера СНС на републичком нивоу је учествовало у незаконитим радњама. Свака од тих незаконитих радњи је кривично дело. Објаснићемо и како је Веселин Шљиванчанин, осуђени ратни злочинац, агитовао за СНС и ишао по Србији да убеђује људе да промене страну, што је, такође, кривично дело. Пошто ни то нису успели да ураде, они су одлучили да криминализују мене и моје сараднике.
Како уопште водити град под сталном претњом хапшења, које су интензивиране управо после најаве одласка у Стазбур?
- Морам да признам да је најтеже било у оном тренутку када је полиција била у граду и када су окупирали градску управу и блокирали њен рад готово пет недеља. Нисмо могли да функционишемо као град, нису могли редовни органи да издају решења, упутства, све оно што ради градска администрација. Велики број службеника и чиновника је било под огромним притиском. Неким од њих је говорено да кажу да су добили налог од мене за некакве своје активности и да не треба ништа да брину, јер је све то политика. Људи који су били изложени таквим притисцима су написали званичне изјаве и то ће, такође, бити презентовано Савету Европе. Такође, имамо ситуацију да су неки привредници привођени на разговоре на којима им је речено да признају да су тендери намештени како би мене окривили за читаву ту ствар. То је било веома шокантно за те људе који су угледни шабачки привредници.
Више него упадљива је била реакција шабачких напредњака на ослобађајућу пресуду поводом извештаја Државног ревизора?
- Прво су припремили линч после процеса који је окончан мојом ослобађајућом пресудом што их је додатно изиритирало, па су тај линч, намењен мени, преусмерили на судиницу Биљану Мраовић. Оно кроз шта је та жена прошла је, заправо, порука свим другим судијама да се случајно не дрзну да донесу одлуку која ће бити противна вољи СНС. И о томе ћу причати у Стразбуру, као и о Бранку Маловићу, регионалном шефу СНС који је власт уместо власти без икакве формалне позиције. Тај човек командује полицијом у Новом Саду, Тужилаштвом у Новом Саду и другим органима који функционишу на територији Западне Србије. Ово је политички пројекат иза којег стоји СНС, а да је то тачно показује и потредседник СНС Марко Ђурић који је био у Шапцу и на страначком скупу изјавио да ће сви органи странке, као и сви државни орган учинити све да дође до промене власти у Шапцу.
Да ли сте добили пресуду другостепеног суда у том процесу?
- Нисам добио пресуду Вишег суда о укидању ослобађајуће пресуде.
Како онда да је у ту пресуду имао увид један портал из Београда који се месецима бави искључиво нашим градом?
- Бићу врло конкретан. Њима је то доставио предсеник суда у Шапцу. Он је то дао његовом шефу, а његов шеф је Маловић, и Маловић је доставио свом порталу који ради оно што му он каже. То је још један доказ да се ради о политичком пројекту, јер није могуће вам председник суда буде на штанду СНС за време политичке кампање. Није могуће да један председник суда врши притисак на судије како да пресуђују у конкретним предметима и није нормално да свакога дана у свом кабинету гости Бобана Бирманчевића, народног посланика и једног од повереника СНС за Шабац, и да подноси извештаје Маловићу.
Шта ће се десити ако у блиској будућности више не буде средина где СНС није на власти?
- Биће застрашујуће место за живот. Оно ни сада није нарочито лепо узимајући у обзир број људи који се сваке године одлучују да се иселе из Србије. Људи који немају могућност да учествују у јавном животу, који немају могућност да остваре своја базична права, који немају никакву перспективу и извесност да ће се нешто добро десити у њиховим животима, напуштају ову земљу чим се докопају било какве прилике за то. Свако ко каже да се то не дешава или лаже, или жмури пред истином. Шест година владавне Александра Вучића и његових сатрапа је толико оштетило државу да тек када дођемо до тачних података, пошто су све лажи и неистине, видећемо колико је то поражавајуће сазнање за све грађане Србије. Многе људи који су сада у медијима биће срамота зато што нису писали онако како захтева новинарска професија, многе људе у политици ће бити срамота што се раније нису сложили и договорили да уђу и да се баве одбраном државе. Верујем да истина и правда увек побеђују. Морамо да променимо тему. Тема не сме да нам буде Вучић. То ће бити могуће када почнемо да причамо о прави стварима- како људи живе, која им је парспектива, како да зараде више новца.
Вучић зауставио
реконструкцију
Болнице
- Имам информацију од поузданог извора да је пројекат реконструкције Шабачке болнице зауставио лично Вучић . Он је лично зауставио пројекат реконструкције Шабачке болнице иако смо ми имали спреман и пројектни задатак и сву документацију. Нашу поставка тендера за болницу су преузели многи градови у Србији, и сви су наставили процедуре, само смо ми заустављени.

Деца схватила после Пећи
Све те увреде, тешке речи, претње, нешто је што види и осећа Ваша породица?
- Одлучио сам да се борим против тога. Моја деца су негде схватила колико је ово озбиљан посао када сам се вратио из Пећи. Оног тренутка када смо отишли у Пећ проглашени смо за издајнике председник Скупштине града Немања Пајић и ја. Онда сам доживео да ми буде исписан улаз у зграду, што су наравно моја деца видела и озбиљно се потресла. Они се враћају из школе са реченицама које им говоре другари да сам ја издајник и да моја старија ћерка не носи добро презиме. То су озбиљне и драматичне ствари за малу децу. Мислим да су и они схватили да су деца некога ко је градоначелник који има другачију политику од званичне државе.

Власт се плаши
избора у Лучанима
Хоће ли опозиција бојкотовати предстојеће локалне изборе у летири општине?
- Још немамо јединствен став поводом тих избора, пошто смо ангажовали правни тим који ће да уради анализу свих повреда прописа који су се десили расписивањем избора у три локлане самоуправе где избора практично не треба да буде. Свакако смо се припремали озбиљно за изборе у Лучанима. То, прво, показује да се власт уплашила избора у Лучанима и да је зато одлучила да фингира изборе у три општине како би на њима успела да прикаже боље резултате него на овима у Лучанима.

Добро је, не бију
- Дајући изјаву једна од одборница Скупштине града, говорећи о притисцима којима је била изложена, рекла је да су јој претили да ће јој син остати без посла у једном државном предузећу ако не пређе на њихову страну. А, онда нам је рекла: - “Слушајте, они су то мени културно рекли, нису ме тукли и нису ме шамарали”. Људи су се помирили са тим да су такве ствари постале друштвено прихватљиве, што је доказ да смо ми озбиљно болесно друштво. Не знам како неши пријатељи из Европе могу да гледају на српско друшто у којем некакви неформални шефови управљају институцијама. Нисам сигуран да би волели да се и у њиховим државама дешава иста ствар.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa