Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
СЕЛО НЕКАД И САД

МАГАЗА КОД ТРИ БРАТА

Садашњост у селу подразумева, барем у декоративном смислу, по неки детаљ који сећа на претке. И као по правилу ту је магаза која нас је одхранила генерацијама и много пре опеване проје и сира.
Било је итекако тешко све то сметнути са ума па ето мало по мало ниче у раскошном савременом дворишту магазе али гиздаве као прелепо сећање. Зар и рећи на неком брегу или пак на темељима прастаре коју је ђед клесао и од прве даске до маија својом руком урадио.
Уз кафу и ракију, тек да не буде удовица, воле рећи стари, јер кафа сама ма била и дивка без јесење препеченице није пажње вредна. И почиње прича у селу Поцерине где је тик уз кућу где поседесмо и пробеседисмо никла магаза. Више је личила на замак у дрвету уз вајат вршњак Трампове државе. Постарији домаћин пожали се на слух и запита а која је то држава трапава... Камо среће да јесте. Украсила двориште и прича нову причу о имању и лету које је ђед Станко причао потомцима да баш тако бити мора јер старине је делом душе завредеше. И још сијасет се исприча али ракија је избрисала траг детаља па се аутор не одбијајући ред кафе ред ракије позаборави. Људи смо...
И крете прича о магази али не било којој и било каквој. Као у приповедању времена три брата се упутише стазама живота у три правца. Један да у родном селу оре бразду трајања, други преко баре да снева мост којим ће се завичају вратити и трећи који се баци на науке и васцели свет виде али по народној кући дође. Неко би реко касно Марко на Косово дође пошто је текао сутон живота у све три већ старине. Али сваки нови дан су се подмлађивали уз иће и пиће и приче којих су се ужелели. Један сан све одреди.
Прадеда дошао потомку у сан од ливадског цвећа и преким погледом упро прст ни реч не зборећи. Тешко оном ко схватио није, рече један од браће тумачећи сан уз сатлик мученице. И паде одлука да се подигне магаза на месту где беше стара а и иња трајања се ослободи крушка Такуша. Изгорела већ давно па је магазу чекало суђено место. Али никако се нису могли ослободити сна. Делове старих магаза пронађоше у околним селима и трем учинише да буде ко некада када се за вршаја пшеница уносила раменима кршних момака који су на трему одмарали. И наравно пили благу од десетак гради. Воде се у вршају ретко ко латио изузимајући студен из суда прелепе девојке. Како се лепе навике никад не мењају одкоментариса шерет.
Пролазили дани а магаза ниче, и маије се измазаше па оста да се украси каква у сећању беше а у њу унесе све по реду. Стари нанин кревет, шпорет тучани, сијасет наћува и вретена, троножаца, старих слика и прозора са урушеног вајата из суседног села да би се могло у њој живети. Поносни на рад и уживање, браћа добрано у деветој деценији, надали се да ће неко ђеда уснити. Прођоше дани и на крсну славу Ђурђевдан, дође ђед у гуњу, намрштен и у одласку само бесно климну главом показујући три прста. Најстарији од браће до уранка срећан схвати. Најписменији лати се прастарог писма и на вековној дасци исписа Магаза код три брата...
Сад да ли је ђед баш то хтео или је имао друге мисли тек више га за живота не уснише. Шта се у бескрају вечности десило, рече надахнуто приповедак из масе под старом трешњом, то ће тешко ко сведочити али магаза и сад лепа као тек исклесана дрема на истом месту. Да дане некад и сад спаја и да беседи о лепоти која не познаје време већ пркоси и патином и свежином три пуна срца које је из сна у сан на земљи претворише.
И ту није крај. Трагом предака потекоше прадедовском огњишту у синови и унуци и тако редом. О Ђурђевдану има их на десетина а ракија из ђедовог бурета... Сад да судите о свему препуштамо вама. Некоме претерано идилично, некоме најближе ономе што време носи а некоме опет верно урађеном пошто се магаза може и дан данас видети без иједне оронуле даске. Патина сна их чува додаје беседник где ни прст времена нема шансе. И питање које забележисмо на крају. Где су се путеви укрстили крст часни штити од зла а где су се браћа удружила изградили су бедем који ништа не да срушити. Зашто онда у селима има све мање чељади...
Рекосмо питање а да ли је тешко или лако одговор ће наћи само браћа која се лате прошлости у ковању белца који ће нас ионако у бескрај трајања однети те однети. Можда баш преко крова магазе код три брата.
Сретен Косанић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa