Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
Буџет капиталних инвестиција
ОДРЖАНА 27. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Буџет капиталних инвестиција

Последње овогодишње заседање Скупштине града Шапца одржано је у понедељак. На дневном реду се нашло чак 35 тачака, а најважнија је буџет за предстојећу
годину
Буџетом планирани приходи, као и расходи су 4.135.263.000 динара. Утврђен је фискални дефицит од 870 милиона који ће се финансирати из пренетих неутрошених средстава из претходне године и примања од задуживања умањених за отплату главнице.
Буџет је нешто већи него претходних година због тога што је планирано да 10 милиона евра буде уложено у инвестиције.
Другом тачком град се задужио код пословне банке у износу од 470 милиона динара. Рок отплате неће бити краћи од пет година, док је грејс период најмање две године. Овим задужењем такође је планирано финансирање капиталних инвестиција. Новац ће се искористити за реконструкцију насеља Бенска Бара, за саобраћајну инфраструктуру и за реконструкцију Дома војске.
Опозиција је критиковала обе ове тачке. Шеф одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић сматра да је буџет нереалан и истакао је да су они против задуживања града.
-Оно што је евидентно је да је овај буџет „напумпан“ и да није реалан. Град смо довољно задужили прошле године, са скоро милијарду динара на седници у децембру 2017. године. Сада је скупштинска већина изгласала 470 милиона динара новог задужења. Не знамо ниједан инфраструктурни објекат који је у претходној годину урађен за оних 840 милиона, рекао је Пајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да ће највише новца у наредној години бити утрошено на велике инвестиције и то 10 милиона динара. Навео је да постоје добри развојни пројекти који треба да омогуће да грађани зараде више новца него ове године.
-Настављамо са даљим сређивањем града, то подразумева излазак на Саву до Тврђаве, уређење центра, Трга ђачког батаљона, најважнијих улица у граду као што су Карађорђева и Масарикова. Хоћемо да Шабац поприми изглед и обличије уређених европских градова. То је могуће и наши грађани то заслужују. Из буџета ћемо шест одсто текућих прихода издвојити за социјалну заштиту, а седам одсто за културу. Око 300 милиона динара ћемо потрошити на локални економски развој, дакле на уређење саобраћајница у индустријској зони, почетак радова на Кванташкој пијаци и пројекат који имамао са ЕУ, а то је уређење Северозападне радне зоне. Имамо 100 милиона динара више у буџету од пореза на зараде него претходне године. То значи да имамо добар раст. Имамо из чега да вратимо кредите које ћемо узети ове године, рекао је градоначелник и напоменуо да је у том тренутку на рачуну града било 957 милиона динара.

Тема станова и у Супштини
Једна од тачака која је такође изазвала полемику била је Одлука о отуђењу непокретности из јавне својине града. Како СНС стално поставља питања о 72 стана за које је утврдила да постоје Државна ревизорска институција, ово је био повод да се још једном покрене расправа о тој теми.
-Напокон је један стан пронађен. Чим су га пронашли они га отуђују, рекао је Александар Пајић.
Начелник Градске управе Милан Васић објаснио је да на дан 31.12.2017. у књиговодственој евиденцији града постоји 48 станова, од којих се 23 уговором дају у закуп, три користи Центар за социјални рад за потребе стамбено незбринутих породица са њихове евиденције, седам су у различитим споровима, а три су празна. Навео је да је приход од закупа ових станова од почетка године до 12. децембра 808.000 динара.
Усвојена је одлука о финансирању трошкова вантелесне оплодње. Паровима ће се одобравати средства од 300.000 динара за један покушај вантелесне оплодње, док се не утроше средства планирана буџетом.
Изгласан је и Локални акциони план запошљавања. Предвиђено је осам мера за подстицаје запошљавања за које ће из буџета града бити издвојено 58.600.000 динара.

Усвојено још
важних одлука
Међу усвојеним тачкама био је и ребаланс програма пословања ЈП „Инфраструктура Шабац“ за ову годину. Усвојене су измене и допуне Правилника о поступку и критеријумима за избор програма рада/пројеката у области социјалне и здравствене заштите који се финансирају и суфинансирају из буџета града. Такође, Такође су усвојене измене и допуне Правилника о избору удружења за реализовање пројеката Канцеларије за младе града Шапца који се финансирају средствима из буџета града.
Дата је подршка за још неколико тачака којима се уређује систем социјалне заштите у граду, а донето је и више урбанистичких одлука.
Опет тешке речи
На седници која је трајала више од 11 часова поново се говорило о много тема које нису биле на дневном реду, а ни овог пута нису биране речи. Градоначелник Зеленовић је са говорнице изјавио да избора у Србији под овим околностима више неће бити, да ниједан диктатор није већи од свог народа, као и реченицу „видимо се на улици“. Након овог обраћања Александар Пајић је рекао да треба да се уведе контрола на наркотике при уласку у скупштинску салу, помињао је „дозе“ које се узимају и изјавио „Навикли сте на улицу јер вас је донела мутна Савска вода“. После ових речи градоначелник је најавио да ће Пајића поново тужити.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa