Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
УМЕТНОСТ ОД ЧОКОЛАДЕ

Љубав на први гриз

“Са радошћу одлазим на посао. Чоколада и ја се просто волимо. То је као плес - она оживљава у мојим рукама. Ја са њом причам причу о љубави“
Рођена за уметничке занате као мала правила је фигурице од блата, песка, лишћа. Како је одрастала почела је да црта, слика, прави боје од цвећа и трава, да меша угљени пепо са ланеним уљем. Након завршене средње, посластичарка Весна Макевић, уписала је Прехрамбрену технологију, коју је искористила да испољи креативност на здрав начин, а оно што сада ради, почело је од припремања дечијих рођендана...
-Рођенданске прославе моје деце биле су почетак. Када ми је син затражио багер на торти запитала сам се како га наравити што веродостојније. Обојити шлаг? Ух, то је превише боја, мислила сам. Марципан знам да направим, али то није било довољно. Фондан је био следећи избор. Али, грозног је укуса, препун адитива, обојен вештачким бојама од којих су неке канцерогене у већим количинама – објашањава Весна Макевић.
-Како да дам деци да једу нешто што асолутно није здраво? Малишани обожавају шарене украсе и фигурице. Прво њих уграбе са торте. Пошто сви волимо чоколаду, решила сам да уз знање стечено на факултету покушам са њом. И успело је - објашњава Макевићева.
Да би се од чоколаде правиле фугурице, она се подвргава процесу темперирања. То је низ загревања и хлађења на тачно одређене температуре уз механичку обраду како би се обезбедила правилна кристализација путера. Потом се како путер кристалише и фигурице се стврдњавају добијајући порцелански сјај. Процес јесте захтеван, изискује доста знање, стрпљење, време али за Весну Макевић вреди. Она без гриже савести може деци да понуди производ у ком ће уживати.
Када је на наговор сестре однела слике својих радова садашњем послодавцу, препознао је таленат и пружио јој неоходне услове, материјал, додатно образовање те су уз доста рада постигли много.
-Са радошћу одлазим на посао. Чоколада и ја се просто волимо. То је као плес - она оживљава у мојим рукама. Ја са њом причам причу о љубави. Чак ми је и омиљени парфем „Чоколада“, бренда „Зара“. Када неко жели да улепша драгој особи тренутак, ја сам ту да куглицама, раскошним цветићима, перима, штапићима, срцуленцима, таласима, апстрактним облицима, материализујем те нежности. И то све од чоколаде.
Иако није почетник, Весна Макевић се радује сваком новом наученом кораку као дете. Нескромно за себе може да каже да је постала добар мајстор.
-Више ми значи сам рад од пуког зарађивања новца. Било је тешких тренутака, али су ме они брушили и донели нове спознаје. Замислите како је радити лети када просто не иде и све мора да се импровизује? Тада се сетим осмеха и радости оних којима ће запасти у руке те ми сати у радионици не падају тешко. Завирим на интернет да видим шта раде велики мајстори по свету и крадем идеје. Учим од најбољих – објашњава Макевићева.
Пре дванаест година било је тешко доћи до добре чоколаде. И данас је мало има у слободној продаји. Оно што се продаје по суперматкетима према речима Весне Макевић тешко се и може назвати чоколадом.
-Садрже велики проценат шећера, чак до 70 одсто, а како путер замењен је засићеним мастима које су штетне за здравље. Ту су и појачивачи укуса, емулгатори, стабилизатори, вештачке ароме... Добра чоколада садржи како путер и мањи удео шећера. Ја највише волим црну чоколаду са 90 одсто какаа. Она је богата антиоксидансима. Садржи обиље минерала магнезијум, гвожђе, фосфор. Такође, садржи и кофеин али га у килограму чоколаде има колико у једној шољици кафе. Какао путер утиче на смањење холестерола, а такође садржи и триптофан који у телу ствара серотонин – истиче Весна Макевић и додаје да је захвална захтевним муштеријама чије прохтеве доживљава као изазов. Подстичу је да истражује, напредује и константно експериментише.
К.Ј.Ђ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa