Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
ПОВЕЋАНЕ АКЦИЗЕ ОД ПРВОГ ФЕБРУАРА

Нови удар на џеп

Најтеже се у поскупљења уклапају мале, породичне продавнице. Док се у цену уграде држава, произвођач, велепродаја, производ до њих дође по знатно већој цени, а зарада им
је минимална
Износи акциза усклађени су са растом потрошачких цена током прошле године. Нове акцизе у примени су од 1. фебруара, а њима су обухваћени гориво, поједина алкохолна пића и кафа, односно све оно што се у просечној српској кући користи сваког дана. Да ли ће и колико поскупљење ово изазвати у малопродаји остаје да се види у наредним данима.
Извесно је да су цигарете произведене у Нишу у “Филипу Морису” већ поскупеле 10 динара по паклици, иако нису обухваћене овим усклађивањем.
Повећане су акцизе на деривате нафте: оловни и безоловни бензин, као и течни нафтни гас. Акцизе на течни нафтни гас су повећане 0,86 динара по килограму, а 1,10 динара по литри безоловног бензина. Ипак, ово је на пумпама резултирало поскупљењем за око два динара по литри. Цене се још додатно коригују у складу са ценом на светском тржишту нафте, па се цена горива мења сваких неколико дана и то углавном расте.
Акцизе су увећане и на омиљени српски напитак, кафу, као и све напитке које је садрже и то: за пржену 1,58 динара, а за непржену 2,28 динара по килограму. Произвођачи ће вероватно наћи начин да надокнаде овај додатни издатак, а колико ће то коштати по паковању кафе у продавницама још није познато.
На турбуленције са ценама горива сви су навикли, непушаче пораст цена цигарета неће погодити, а пушаче сигурно неће одвићи од пушења. Кафа ће наставити да се пије. Међутим, није мали број оних које ће највише заболети пораст акциза на алкохолна пића и то не било која него на ракију и пиво. Акцизе на воћне и ракије са биљем износе 132,36 динара по литру, а на ракије од житарица и других пољопривредних сировина чак 337,29 динара, на остала јака алкохолна пића 216,68 динара, док ће од литре пива 25,61 динар ићи држави по овој основи.
Најтеже се у поскупљења уклапају мале, породичне продавнице. Док се у цену уграде држава, произвођач, велепродаја, производ до њих дође по знатно већој цени, а зарада им је минимална.
-Цене кафе и алкохолних пића ће сигурно расти, ма колико да је повећање акциза. Нико у том ланцу не жели да изгуби ни динар. Ми у малим трговинама зараде имамо колико да покријемо трошкове и на крају смо на нули, а народ све теже живи. Најмање се исплати продавати цигарете. Скупе су, а највећи део оде држави. Годишње плаћамо 8.000 динара да можемо да их продајемо, а после тај новац не можемо да зарадимо ни за шест месеци на њима, објашњава власник једне мале продавнице у околини Шапца.
Ипак, акцизе су на нешто и смањене, а то су биогорива и биотечности, као и неки деривати нафте.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa