Инфо

14. фебруар 2019.14. феб 2019.
Победа опозиционих  локалних самоуправа
Борба за демократију уз помоћ Европе

Победа опозиционих локалних самоуправа

Протеклог четвртка, у хотелу „Москва“ у Београду, одржан је састанак чланова Комитета за мониторинг Савета Европе
У српској престоници 7. фебруара састали су се чланови Комитета за мониторинг Савета Европе. Домаћини овог састанка били су Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца, Саша Пауновић, председник општине Параћин, председник општине Стари Град Марко Бастаћ и председник општине Чајетина Милан Стаматовић.
Према изјави Саше Пауновића, састанак је одржан ради свих људи којима је стало до локалне демократије, владавине права и људских слобода у Србији.
-Ова седница за велики број представника локалне власти у Србији има и симболичан значај, она потврђује да је Србија део породице европских земаља које чине Савет Европе, и да се боримо за поштовање заједничких вредности које су прописане документима Савета Европе, рекао је у уводном говору Пауновић и истакао да су демократија, људска права, слободе медија, све оно за шта се залаже Савет Европе, угрожени, и да је то разлог његовог обраћања за помоћ.
-Непријатељ који сада прети, претвара се да је демократа, симулира слободне изборе, тврди да је слобода медија у томе што свако може да емитује лажне вести, користи демократске институције да донесе законе којима ће се укинути људска права и слободе, рекао је председник општине Параћин, наглашавајући да су на чело независних регулаторних тела силом већине постављени зависни и послушни људи који не раде свој посао, па су уобичајена појава у Србији постала политичка хапшења и политичка убиства, какво је убиство Оливера Ивановића.
На питање да ли се нешто променило у вођењу локалних самоуправа од његовог првог наступа јесенас, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је да сви проблеми који су изнети након његове посете Стразбуру показали су се на првим следећим изборима, а то су били избори у Лучанима.
-У Србији након 2012. године нема слободних избора и ми смо то тада говорили у Стразбуру, а ево сада могу да кажем да је ово велики успех данас што су урадиле слободне општине у Србији. Чињеница да смо добили вест да ће бити установљен постмониторинг у Србији је победа ове три локалне самоуправе, изјавио је Зеленовић.
Председник општине Чајетаина Милан Стаматовић навео је да је у малим локалним срединама, као што је Златибор, изузетно тешко носити се са испреплетаним интересима и притисцима власти.
-Морали смо да се жалимо Савету Европе и да тражимо од њих да нам помогну да се остваре демократска права у Србији, јер оне локалне самоуправе које нису део власти су у веома тешкој ситуацији.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА
ПОСЛЕ ОДЛУКЕ О УВОЂЕЊУ ПОСТМОНИТОРИНГА
У СРБИЈИ
Комитет за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе донео је одлуку да се у Србији уведе мисија за постмониторинг, а на основу доказа које су доставили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, и председници општина Параћин, Чајетина и Стари град Саша Пауновић, Милан Стаматовић и Марко Бастаћ.
Зеленовић за Глас Подриња истиче да је ово велика победа опозиционих општина у Србији.
- На састанку који смо имали у Београду, чланове Комитета је занимало да ли се ситуација поправила у односу на ону када сам у Старзбуру изнео конкретне доказе о притисцима и уценама на локалне самоуправе у којима није на власти Српска напредна странка. На жалост, ситуација не да се није поправила него је постала још гора. То смо доказали новим детаљима који су, пре свега, везани за све оно што се догађало на локланим изборима у Лучанима – каже Зеленовић.
Према његовим речима, састанку Комитета у Београду је претходио сусрет председника Комитета за монирторинг Савета Европе Лиона Вербека са српским министром за државну управу и локалну самоуправу Бранком Ружићем.
- Процедура је таква да Комитет мора да добије сагласност од државе за коју се уводи постмониторинг и министар Ружић је том приликом био сагласан. Председник Комитета Вербек је то нама саопштио. После тога, када је Ружић видео председника Србије Александра Вучића у Алексинцу и изрибан због таквог става, Министарство није демантовало само да је подржало увођење мисије за мониторинг, већ и да се министар није ни видео са Вербеком – истиче Зеленовић.
Он наглашава да је у овом случају, ипак, истина победила и да се она не може сакрити.
- Две чињенице су битне у овом случају. Прва је да ће мисија за постмониторинг бити уведена, а друга је да министар Ружић лаже – додаје градоначелник Шапца.
Зеленовић напомиње да би мисија од десет чланова требало да дође у Србију у наредних неколико месеци и да би на наредној седници Комитета за мониторинг у априлу сви детаљи око те мисије требало да буду договорени.
- Увођењем мисије мониторинга у Србији успоставља се надзор над применом Повеље о правима локланих самоуправа, коју је, иначе, и наша држава потписала – закључио је Зеленовић.
Незгодно неслагање
- Када се Србија не би сложила и дала одобрење за увођење постмониторинга на својој територији, нашли бисмо се у незгодној ситуацији. У том случају, председник Комитета Лион Вербек би писаним путем обевестио свих 47 држава чланица Савета Европе да Србија не одобрава увођење мисије – истиче Зеленовић.
Н. К. - Н. М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa