Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
Јована у Токију
Дигитална графика ученице школе примењених уметности у Јапану

Јована у Токију

Графика ''Дистракција'', изабрана је међу пет радова који ће представљати Србију на 20. Међународном фестивалу уметности за ученике средњих школа. Најбољи радови из целог света биће изложени у токијском Центру за националну уметност

Дигитална графика Јоване Степановић, ученице првог разреда Школе примењених уметности, под називом ''Дистракција'', изабрана је међу пет радова који ће представљати Србију на 20. Међународном фестивалу уметности за ученике средњих школа, који ће бити одржано од 7. до 18. августа у Токију.
- Ово је још један у низу успеха наших ученика и изузетно смо поносни на Јованин успех који говори како о њеном неспорном таленту, креативности и вештини, тако и о квалитетном педагошком раду њеног професора и ментора Михаила Симовића. Наша школа је место где се иначе ради на креативној продукцији младих. У великој мери посвећујемо пажњу даровитим ученицима, њихове способности и могућности уочавамо на време, подстичемо их у креативном изражавању и промишљању и дајемо подршку у представљању њиховог стваралаштва широј јавности – истакла је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.
Изабрани најбољи радови из целог света биће изложени у токијском Центру за националну уметност. Фестивал, у организацији јапанске Међународне фондације за уметност и културу, подржавају Министарство за локалну администрацију и комуникације и Агенција Владе Јапана за културу, а конкурс на нивоу Србије, на коме је изабран Јованин рад, подржало је Министарство просвете науке и технолошког развоја Републике Србије.
-Као и увек, веома сам поносан на успехе наших ученика, а лично ми је посебно драго што је Јованин труд препознат од стране стручног жирија у Београду. Њен рад је настајао током зимског распуста, а консултације смо обављали путем мејлова. Дигитална графика је у експанзији, посебно код аутора млађе генерације, а наши ученици и наша школа иду у корак с временом, тако да све више деце, посебно на образовном профилу фирмописац калиграф свој ликовни израз гради у овој области – навео је професор и ментор Михаило Симовић.
Јована истиче да је уметност најкреативнији медиј изражавања и да уз подршку Школе и професора има могућност да свој таленат развија и негује на најбољи начин.
-Уметност је један од најчистијих видова самоизражавања и ја управо кроз уметност правим себи дистракцију од ''свакодневне буке''. Сам стваралачки чин је често дистракција и бег у унутрашње стање мира. С друге стране, кроз овај графички цртеж сам представила тренутак дистракције у чину једне смирујуће активности – веза, каже Јована Степановић, ауторка графике „Дистракција“ и ученица првог разреда на образовном профилу фирмописац калиграф.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa