Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
Да будемо сви једнаки
Петиција за усвајање Закона „Родитељ неговатељ“
и повећање броја личних пратилаца

Да будемо сви једнаки

Удружење „Да будемо сви једнаки“ организовало је у уторак, испред главне Поште акцију прикупљања потписа за закон Родитељ – неговатељ, као и за повећање броја личних пратиолаца деце са сметњама у развоју.
-Одобравање већег броја личних пратилаца нам је јако битно зато што је сада обавезно средњошклоско образовање, а крајем ове године, биће доста деце која би требало да крену у школу. Родитељима је неоходно да неко са њиховом децом борави тамо, рекла је Ана Младеновић, потпредседник Удружења „Да будемо сви једнаки“, родитељ детета са сметњама у равоју које похађа осми разред у ОШ „Свети Сава“, и која ће како каже „окренути град“ да њено дете добије персоналног асистестента из разлога што не очекује да се дете школује на колеџу у Америци већ у Пољопривредној школи.
Што је тиче обуке за личне пратиоце, постоји доста људи који су обучени, али недостају средства са којима би родитељи могли да их плате. Када је Закон Родитељ – неговатељ у питању, уколико би постојао, омогућио би родитељима минимални лични доходак и радни стаж.
-Постоје деца са којима морате 24 сата да проводите, као и сада у овом моменту када је наша председница Удружења, Катарина Ивановић са дететом на терапијама у Тиршовој болници и није у могућности да присуствује акцији. То све говори. Ми смо јако ускраћени када је време у питању. Без обзира какво је оштећење код детета у питању, родитељи деце са посебним потребама су у обавези да буду са њих стално, рекла је Младеновићева.
Да акције овог типа имају ефекта доказ је то што се све више наших суграђана интересује за то како изгледа бити родитељ детета са посебним потребама, те самим тим пружају и подршку.
-Удружење је заживело и организује сваки месец акције на разне теме. Појављујемо се свуда, а Удружење је основано од стране људи који су родитељи деце са сметњама у развоју. Мислим да су то једине адекватне особе које заиста знају шта је тој деци потребно, рекла је Младеновићеа.

К.Ј.Ђ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa