Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Шабачка топлана и Уједињене нације заједно у акцији

ТОПЛАНА И УНДП ПОТПИСАЛИ УГОВОР О СУФИНАНСИРАЊУ

Јавно комунално предузеће Топлана Шабац добило је помоћ Уједињених нација за развој енергетске уштеде и развоја у тој сфери. Пројекат је вредан 220.000 долара а, омогућиће контролу потрошње енергије у становима. Директор ЈКП Топлана-Шабац Слободан Јеротић поносан је, од 111 пријављених пројеката на конкурс шабачки је рангиран као други.
Шта је циљ овог пројекта Топлане?
- Шабачка Топлана потписала је уговор о сарадњи са Програмом за развој Уједињених нација уговор о пројекту даљинског надзора над топлотним подстаницама. Циљ је да се из једне контролне собе управља свим подстаницама у граду, да се оптимизује рад система и да се у реалном времену очитава колика је потрошња енергије. У Европи постоји термин „демократска енергија“, не знам зашто су је тако назвали али вероватно зато што сваки грађанин може да приступи подацима о потрошњи енергије за сопствени стан у реалном времену, у било које доба дана и ноћи, и да види колико је енергије потрошио. То значи да добија информацију колико га кошта. Онда зна и да ли му је било претопло у стану, или му је било хладно , односно какав је квалитет грејања. Да ли је лош квалитет столарије и слично и на основу тога предузима или не предузима ништа од мера. Ми грађанима кроз овај пројекат омогућавамо да корисник сам подешава грејање и на тај начин фактички утиче на сопствене трошкове. С друге стране, то ће смањити потрошњу горива што нам одговара као Топлани а смањићемо и аерозагађење. То је и био циљ и зато смо се укључили у ову причу Уједињих нација, циљ је да се смањи емисија угљен диоксида, да се смање негативни ефекти климатских промена .
Како ће се финансирати пројекат?
Цео пројекат вреди 220. 000 долара, 40 проценат финансирају УН, а остало Топлана, што је у програму за 2019. годину предвиђено. С обзиром на то да смо изашли из грејне сезоне расписаћемо тендер пре празника за извођача радова. Пројекат ће трајати две године. Аплицирали смо за пројекат у фебруару 2018. године, дали идеју шта хоћемо да радимо и шта су бенефити те реализације. Све то је утицало на то да од 111 предлога уђемо са нашим предлогом у 30 најбољих и тада смо већ награђени ,за наш труд, са 3.000 долара зато што смо иновативни, што пратимо светске трендове . Касније се испоставило да смо са нашим пројектом били другорангирани. Јако је битна порука да је Топлана један колектив који се бави заједницом и уме да аплицира за међународне пројекте . Показали смо да смо сигуран партнер и међународни донатори имају већ пуно поверења у нас, јер смо и пре радили неке пројекте заједно. Један од таквих пројеката је и котларница за био масу на Летњиковцу и управо смо тако показали да смо поуздан партнер.
Какав је то пројекат, грејања на биомасу?
- То је део једног већег пројекта, започетог 2010. године са термоизолацијом а који се односи на енергетску ефикасност. То је део енергетске политике града Шапца која каже да треба да развијамо енергетски обновљиве изворе. Што више их развијамо смањићемо зависност од фосилних горива. Практично морамо да користимо што више наших локалних извора енергије, да ли је у питању био маса или соларна енергија или биотермална. У сваком случају морамо се ослобађати фосилних горива и користити оно што нам је у дворишту. Тако ћемо имати сигурност и оно што је најважније, најбољу услугу за најмање новца.
Шта је урађено на Летњиковцу?
- На Летњикоцу је протекле године уграђен котао на био масу, тренутно се греје школа и Центар за стручно усавршавање. Наставак тог пројекта је прикључење још шест јавних објеката, почев од вртића, кухиње и месне заједнице. Сви ће бити повезани у ту малу мрежу даљинског грејања, а то је значајно зато што имамо намеру да такве системе понудимо пригадским насељима и сеоским срединама, јер и они имају право на централно грејање, а власници су биомасе. Сасвим је логично да се у сеоским срединама користи био маса а не гас или нафта. У том правцу иде развој. На Летњиковцу ће у трећој фази, 2020. године, бити додат још један котао који ће омогућити да 300 кућа у околини буду прикључене, уз услов да буду изоловане . Ми желимо да грађни схвате значај енергената и да морамо да водимо рачуна о томе, и да не загађујемо средину већ да се понашамо на један нормалан, еколошки начин као и што се ради у свету.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa