25. april 2019.25. apr 2019.
Šabačka toplana i Ujedinjene nacije zajedno u akciji

TOPLANA I UNDP POTPISALI UGOVOR O SUFINANSIRANjU

Javno komunalno preduzeće Toplana Šabac dobilo je pomoć Ujedinjenih nacija za razvoj energetske uštede i razvoja u toj sferi. Projekat je vredan 220.000 dolara a, omogućiće kontrolu potrošnje energije u stanovima. Direktor JKP Toplana-Šabac Slobodan Jerotić ponosan je, od 111 prijavljenih projekata na konkurs šabački je rangiran kao drugi.
Šta je cilj ovog projekta Toplane?
- Šabačka Toplana potpisala je ugovor o saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija ugovor o projektu daljinskog nadzora nad toplotnim podstanicama. Cilj je da se iz jedne kontrolne sobe upravlja svim podstanicama u gradu, da se optimizuje rad sistema i da se u realnom vremenu očitava kolika je potrošnja energije. U Evropi postoji termin „demokratska energija“, ne znam zašto su je tako nazvali ali verovatno zato što svaki građanin može da pristupi podacima o potrošnji energije za sopstveni stan u realnom vremenu, u bilo koje doba dana i noći, i da vidi koliko je energije potrošio. To znači da dobija informaciju koliko ga košta. Onda zna i da li mu je bilo pretoplo u stanu, ili mu je bilo hladno , odnosno kakav je kvalitet grejanja. Da li je loš kvalitet stolarije i slično i na osnovu toga preduzima ili ne preduzima ništa od mera. Mi građanima kroz ovaj projekat omogućavamo da korisnik sam podešava grejanje i na taj način faktički utiče na sopstvene troškove. S druge strane, to će smanjiti potrošnju goriva što nam odgovara kao Toplani a smanjićemo i aerozagađenje. To je i bio cilj i zato smo se uključili u ovu priču Ujedinjih nacija, cilj je da se smanji emisija ugljen dioksida, da se smanje negativni efekti klimatskih promena .
Kako će se finansirati projekat?
Ceo projekat vredi 220. 000 dolara, 40 procenat finansiraju UN, a ostalo Toplana, što je u programu za 2019. godinu predviđeno. S obzirom na to da smo izašli iz grejne sezone raspisaćemo tender pre praznika za izvođača radova. Projekat će trajati dve godine. Aplicirali smo za projekat u februaru 2018. godine, dali ideju šta hoćemo da radimo i šta su benefiti te realizacije. Sve to je uticalo na to da od 111 predloga uđemo sa našim predlogom u 30 najboljih i tada smo već nagrađeni ,za naš trud, sa 3.000 dolara zato što smo inovativni, što pratimo svetske trendove . Kasnije se ispostavilo da smo sa našim projektom bili drugorangirani. Jako je bitna poruka da je Toplana jedan kolektiv koji se bavi zajednicom i ume da aplicira za međunarodne projekte . Pokazali smo da smo siguran partner i međunarodni donatori imaju već puno poverenja u nas, jer smo i pre radili neke projekte zajedno. Jedan od takvih projekata je i kotlarnica za bio masu na Letnjikovcu i upravo smo tako pokazali da smo pouzdan partner.
Kakav je to projekat, grejanja na biomasu?
- To je deo jednog većeg projekta, započetog 2010. godine sa termoizolacijom a koji se odnosi na energetsku efikasnost. To je deo energetske politike grada Šapca koja kaže da treba da razvijamo energetski obnovljive izvore. Što više ih razvijamo smanjićemo zavisnost od fosilnih goriva. Praktično moramo da koristimo što više naših lokalnih izvora energije, da li je u pitanju bio masa ili solarna energija ili biotermalna. U svakom slučaju moramo se oslobađati fosilnih goriva i koristiti ono što nam je u dvorištu. Tako ćemo imati sigurnost i ono što je najvažnije, najbolju uslugu za najmanje novca.
Šta je urađeno na Letnjikovcu?
- Na Letnjikocu je protekle godine ugrađen kotao na bio masu, trenutno se greje škola i Centar za stručno usavršavanje. Nastavak tog projekta je priključenje još šest javnih objekata, počev od vrtića, kuhinje i mesne zajednice. Svi će biti povezani u tu malu mrežu daljinskog grejanja, a to je značajno zato što imamo nameru da takve sisteme ponudimo prigadskim naseljima i seoskim sredinama, jer i oni imaju pravo na centralno grejanje, a vlasnici su biomase. Sasvim je logično da se u seoskim sredinama koristi bio masa a ne gas ili nafta. U tom pravcu ide razvoj. Na Letnjikovcu će u trećoj fazi, 2020. godine, biti dodat još jedan kotao koji će omogućiti da 300 kuća u okolini budu priključene, uz uslov da budu izolovane . Mi želimo da građni shvate značaj energenata i da moramo da vodimo računa o tome, i da ne zagađujemo sredinu već da se ponašamo na jedan normalan, ekološki način kao i što se radi u svetu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa