Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Развој међуопштинске пројектне сарадње
ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТА “ЕФИКАСНО УПРАВЉАЊЕ ЈАВНОМ ИМОВИНОМ –ИСКОРАК КА БРЖЕМ РАЗВОЈУ НАШИХ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА”У БОГАТИЋУ

Развој међуопштинске пројектне сарадње

Осим стицања нових партнерстава, овакви пројекти дају нам могућност да се научимо и едукујемо како да на одговарајући начин решимо економско-финансијска питања пројекта, осигурамо стандарде квалитета и у процесу преговарања постигнемо баланс интереса свих уговорених страна, истакао је председник општине Богатић Ненад Бесеровац
У жељи да јавности приближи пројекат “Ефикасно управљање јавном имовином-искорак ка бржем развоју наших локалних самоуправа”, који је удружио општине Богатић, Владимирци и Мали Зворник, домаћин (Општина Богатић) је прошлог петка, организовао конференцију за новинаре, на којој је између осталог саопштено да се пројекат реализује у оквиру Програма Exchange 5 који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина. Тело за уговарање свих пројеката гранд шеме је Министарство финансија.
Жеља партнерских општина је да унапреде систем управљања општинском имовином и на тај начин подстакну свој локални економски развој.
Поздрављајући госте у име домаћина председник општине Богатић Ненад Бесеровац је рекао да поред конкретног бенефита од реализације овог пројекта у виду подизања капацитета локалних самоуправа у областима управљања јавном својином, како у организационом, нормативном, техничком, тако и у кадровском смислу, пројекат је значајан јер развија међуопштинску пројектну сарадњу, као један од механизама подстицања локалног развоја.
- Осим стицања нових партнерстава, овакви пројекти који се финансирају из донација, дају нам могућност да се научимо и едукујемо како да на одговарајући начин решимо економско-финансијска питања пројекта, осигурамо стандарде квалитета и у процесу преговарања постигнемо баланс интереса свих уговорених страна, додао је он.
Изражавајући своју сагласност са циљевима пројекта Милорад Миловановић, председник општине Владимирци очекује да ће се ефикасним управљањем јавном својином унапредити инвестициона клима и створити повољан пословни амбијент, који скупа треба да допринесу бржем привредном развоју.
Говорећи у име Сталне конференције градова и општина, њен генерални секретар Ђорђе Станчић нагласио је да “корист” за партнерске општине види и у примени Закона о јавној својини, те ефикаснијем планирању буџетских средстава и њиховом коришћењу.Наравно, део бенефита је и подизање на виши ниво међуопштинске сарадње.
Реализација поменутог пројекта подразумева спровођење низа активности о чему је опширније говорила менаџерка пројекта Данијела Јовић.
- Суштина је ефикасније управљање имовином у три општине Мачванског округа (Богатић, Владимирци и Мали Зворник). Полазимо од формирања посебне јединице општинске управе за управљање имовином и усклађивања локалних прописа са националном регулативом у овој области. Посао иде даље преко едукације запослених у општинским управама за управљање имовином, набавке рачунарске опреме и софтвера за управљање јавном својином , до спровођења прописа и формирања едукације општинске имовине. Поред овога, пројекат ће омогућити упис података о општинској имовини у Централни регистар Републичке дирекције за имовину и израду пројектно-техничке документације за озакоњење нелегално изграђених објеката, каже Данијела Јовић.
Општина Богатић је једна од 18 локалних самоуправа у Србији којој су одобрена средства за финансирање пројеката у оквиру прве компоненте грант шеме програма Exchange 5 . Укупна вредност пројекта, који је отпочео у децембру 2018. године и трајаће до јуна 2020. износи 193.198,28 евра, од чега је Европска унија донирала 173.878,25 евра.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa