Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Време је за подизање приноса
Реч стручњака

Време је за подизање приноса

Један од главних узрочника подбачаја приноса је pH вредност земљиша која мора да се у овом временском периоду обрати пажња како би се уз редовну агортехнику побљшала хемијска средина ризосфере а самим тим омогућили услови за експлоатацију главиних хранљивих елемената од стране биљке
Седамдесет одсто земљишта које обухвата територију земљишта у катасарским општинама које прати ПССС Шапца је земљиште које је зрело за лечење. Такав начин и приступ је запрараво модел поправке квалитета земљишта које ће засигурно донети бољи квалитет и квантитет како у ратарству тако и у воћарству. Један од главних узрочника подбачаја приноса је pH вредност земљиша која мора да се у овом временском периоду обрати пажња како би се уз редовну агортехнику побљшала хемијска средина ризосфере а самим тим омогућили услови за експлоатацију главиних хранљивих елемената од стране билке.
Земљиште које обухвата овакав тип земљишта је цела Поцерина и Посавотамнава а то је тип земљишта који се зове Псеудоглеј или Парапоџол. На оваквим позицијама се одиграва добар део пољопривредне производње а за које не може да се каже да је идеално земљиште за остваривање веће и квалитатне призводње.
Процеси распадања минерала глине до крањих продуката су процеси који се косе са процесима оглејавања који се одигравају на површини, које долазе услед утицаја горње поџемне воде , када се у влажним периодима године образује изнад не пропусног слоја или краће а понекад и дуже вода испуњава све земљишне поре у горњем профилу изнад не пропусног слоја.
У оваквим условима су доминантни анаеробни услови и процеси под којим се образују слабо оксидисана органска једињења, а једињења Al, Fe и Mn су доминантни у земљишном раствору која за последицу има читав низ негатиних хемијских реакција. Истовремено врши се јако распадање минерала глине које је утолико веће уколико је киселост земљиша већа. У сушним периодима одвијају се супротни процеси: исушивање површинског слоја(појава пукотина), оксидација редукованих једињења и као последица тога таложење у „Г“ хоризонту оксидисаних Al, Fe и Mn једињења у облику зрнаца и конкреција.
Овим описом таквог типа земљишта нас не спречава да без обзира на тржшне услове И турбуленцију на истој, покушамо да мелиоративним активностима апликацијом кречним материјалима као што су КАЛЦИЈУМКАРБОНАТ или САТУРАЦИОНИ МУЉ, смањимо улагања са једне стране а повећање приноса И квалитета пољопривредних култура, како би пољопривредни произвођачи имали позитиван финансиски успех у производњи, но све би било наравно узалуд када не би пре свега испитали своје земљиште путем хемијске анализе земљишта.
Ово се мора схватити врло озбиљно….
Саветодавац за ратарсво Дарко Симић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa