Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Превенција,  информисаност  и сарадња
У ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ
ПРЕДСТАВЉЕН ПЛАН РАДА ЗА МАРТ

Превенција, информисаност и сарадња

Имали смо ситуацију протекле недеље, 25. фебруара, када се појавила потенцијална сумња на Ковид19 у Шапцу. Пацијенти су негативни на коронавирусну инфекцију, као и свих 45 у Србији, који су тестирани у Националној лабораторији Торлак. Суграђане позивам да се понашају одговорно према свом здрављу. То што корона није тренутно у Србији не значи да неће доћи, јер то не зависи од нас, али све остало зависи
У Заводу за јавно здравље Шабац, у уторак је представљен план рада током марта, Националног месеца за борбу против рака. ВД директора Мсц др Бранко М. Вујковић истакао је важност превенције када је реч о хроничним незаразаним болестима, пре свега, скрининг рака дојке, материце и колоректалног карцинома. Такође, било је речи о заразним болестима, где су приоритет сезонске инфекције попут грипа, али и заразне болести које не познају границе.
- Имали смо ситуацију протекле недеље, 25. фебруара, када се појавила потенцијална сумња на Ковид19 у Шапцу. Пацијенти су негативни на коронавирусну инфекцију, као и свих 45 у Србији, који су тестирани у Националној лабораторији Торлак. Суграђане позивам да се понашају одговорно према свом здрављу. То што корона није тренутно у Србији не значи да неће доћи, јер то не зависи од нас, али све остало зависи. Такође, позивам суграђане да прате обавештења свих локалних медија, као и сајт Министарства здравља Ковид19, где ће моћи увек да добију актуелне информације у вези са инфекцијом. Нека слушају своје изабране лекаре, а са нама могу да се консултују путем телефона који се налази на сајту ЗЗЈЗ. Најбоља превенција је лична хигијена, прање руку и избегавање великих јавних скупова. То су једноставне мере које спречавају даље ширење било које респираторне инфекције, истакао је Вујковић.
Што се тиче Мачванског округа и Ковида19, епидемиолошка ситуација је мирна и свакодневно се прати.
- Од 28. фебруара увели смо приправност за епидемиологију. Сви изабрани лекари добили су алгоритме по којима треба да поступају. Ако пацијент има респираторну инфекцију, а био је на подручју где је висока трансмисија вирусом Ковид19, лекари ће нас позвати и организовати транспорт пацијента до Инфективног одељења, а ми ћемо отићи и узети шире анамнестичке податке, обратити пажњу на контакте које је имао и одлучити да ли би требало да се тестира, или не. У сваком случају, сви ће бити стављени под епидемиолошки надзор, нагласила је епидемиолог др Драгана Радојичић, начелница Центра за превенцију ЗЗЈЗ.
У Заводу су најављене активности у марту, које су организоване у сарадњи са свим установама примарне и секундарне здравствене заштите, међу којима је неопходна координација.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa