Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Једногласно за бесплатну вакцину против ХПВ вируса
ОДРЖАНА ПОСЛЕДЊА СЕДНИЦА
СКУПШТИНЕ ГРАДА У ОВОМ САЗИВУ

Једногласно за бесплатну вакцину против ХПВ вируса

Јуче (у среду) је одржана 40. седница Скупштине града Шапца, последња у овом сазиву. На дневном реду било је укупно осам тачака, а иако су одборници били расположени за расправу, заседање је брзо завршено.
Као најважнија тачка усвојена је Одлука о финансирању програма препоручене активне имунизације против обољења изазваних хуманим папилома вирусима на територији града. Ово је била једна од ретких тачака која је у овом скупштинском сазиву усвојена једногласно.
Иако је предвиђена Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, Шабац је први град у Србији који ће и увести ову вакцину. Препоручена је код деце старије од девет година, а пре свега код девојчица шестог разреда. Средства за вакцине обезбедиће град, док не почну да се издвајају из Републичког фонда за здравствено осигурање.
-Ово је доказ да се чуда заиста догађају. Нисам могла да замислим да ће тако брзо да се деси нешто што је од круцијалног значаја да жене више не умиру од рака грлића материце. Ова одлука је донета на Дан свести о ХПВ вирусима. Волела бих да што пре крене едукација, програми примарне превенције и да се много више и слободније говори о репродуктивном здрављу, рекла је Марија Ратковић, помоћник градоначелника, која је одлуку и презентовала одборницима.
Иако су гласали за одлуку одборници Српске напредне странке критиковали су Марију Ратковић као личност и имали примедбе на њене профиле на друштвеним мрежама, што је изазвало полемике са представницима владајуће већине. Такође, имали су и примедбе на то што се одлука доноси баш у тренутку када су расписани избори.
Град ће за ову намену, за први круг, издвојити пет милиона динара. Вакцина је на добровољној бази.
-Ово је једна од најважнијих одлука донетих у овом сазиву. Град ће деци омогућити да имају бесплатну вакцину, коју немају прилику да имају било где у Србији, а која је важна у превенцији против рака грлића материце. Верујем да ће ова одлука бити притисак на Министарство здравља да уради оно што су урадиле све европске државе – да омогуће свима у Србији да ова вакцина буде бесплатна, изјавио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Обзиром да су истог дана расписани и локални и парламентарни избори и ово је била једна од тема о којој се говорило.
-Поново смо са говорнице имали прилику да чујемо градоначелника и помињање некаквих криминалних група и свега осталог. То је прича коју је он морао да смисли да би себе оправдао и код бирача и код својих коалиционих партнера из Савеза за Србију. Издао је, не само своје гласаче, него и коалиционе партнере ради личног интереса, односно интереса странке коју води, рекао је Горан Мијаиловић.
Градоначелник, због свега до сада виђеног, каже да не очекује фер кампању, али апелује да буде таква.
-Ми овде нудимо политике које су претходне четири године довеле до тога да се велики број људи запосли, да се подигну плате, да имамо квалитетан ниво локалних и комуналних услуга, да деца иду у вртић без листе чекања и да Шабац буде пристојно место за живот. Сада нас очекују избори на којима ће пред грађанима бити једноставан избор, или ћемо и даље ићи у овом смеру са новим јасним политикама или ће гласати да овај град киднапује Сандокан и организована криминална група, рекао је градоначелник Зеленовић.
На овој седници именована је и Изборна комисија града Шапца.

Остале одлуке
На седници је још усвојена и оставка одборнице Светлане Станковић, а не њено место именован је Милета Берић, који је био следећи на листи кандидата за одборника СНС.
Такође, усвојена је измена и допуна Одлуке о условима и начину производње, дистрибуције и снабдевања топлотном енергијом.
Изгласане су и промене у три школска одбора.


М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa