Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Помоћ коју нуди природа
ФАРМАЦЕУТ ДУШИЦА НИКОЛИЋ: БИЉКЕ У ОДРЖАВАЊУ ЗДРАВЉА И ЈАЧАЊУ ИМУНИТЕТА

Помоћ коју нуди природа

Да би нешто било прихваћено као традиционални лек, мора да буде у употреби тридесет година. Веома је храбро упустити се у самолечење без икакве консултације, посебно кад је реч о хроничним болесницима. Непрепознавање нежељених ефеката, предуга употреба истог чаја, или биљке која је у неком предиоду донела олакшање тегоба, неадекватно чување или припремање лекова, доприносе многим тегобама којих нисмо ни свесни
Лековитост биљака од давнина је позната. У ванредном стању у ком смо се затекли, биљке могу да нам помогну да сачувамо здравље и ојачамо наш имуни систем. Разговарали смо са фармацеутом, Душицом Николић.
Самомедикација је данас веома популарна?
- Да, зато што савремени човек има потребу да брзо решава проблеме који су везани за здравље. Савремени начин живота укључује брз опоравак да би неко у најкраћем времену решио здравствену тегобу и поново био радно способан. Томе иде у прилог и чињеница да многи немају здравствено осигурање, довољно средстава за специјалистичке прегледе који захтевају скупе методе дијагностиковања, времена за дијагностику, или имају лоше искуство у вези са лечењем. Тако настаје проблем, заправо питање - како изабрати адекватан начин лечења и што пре доћи до решења? Човек је одвајкада трагао за помоћи коју може да му пружи природа.
Већина људи погрешно мисли да све што је природног порекла подразумева неограничено коришћење?
- Сматрају да биљке могу да пију неограничено дуго у произвољним дозама и да то не може да им науди. Често нису ни свесни да су се нежељени ефекти испољили одавно, а они их приписују новим здравственим проблемима. Постоји читав низ регулатива о томе шта све спада у традиционалну медицину, шта у фитотерапију, а шта у рационалну фитотерапију. Довољно је знати да нешто мора да буде у употреби тридесет година да би било прихваћено као традиционални лек. Веома је храбро упустити се у самолечење без икакве консултације, посебно кад је реч о хроничним болесницима који имају прегршт лекова које већ пију у лечењу здружених болести. Критеријуми за избор биљака или биљних лекова најчешће су информације које су добили од рођака, или из часописа, а најчешће су у питању полуинформације.
Дакле, самолечење може да донесе више штете него користи?
- Непрепознавање нежељених ефеката, предуга употреба истог чаја, или биљке која је у неком предиоду донела олакшање тегоба, неадекватно чување или припрема, доприносе многим тегобама којих нисмо ни свесни. Моја препорука читаоцима „Гласа Подриња“ је да се информишу и покушају да се сете када је тегоба почела, како се развијала и шта би могло да утиче да се она продубљује и додатно угрожава здравље. Покушајте непристрасно да повежете временска погоршања и повезаност са неким стресом, или падом вашег имунитета и на добром сте путу да добијете неке од одговора.
У ванредном стању, када нам је ограничен боравак изван куће, шта би могло да нам буде од користи за здравље?
- Оно што је присутно свуда око нас, а доступно је и на оскудним градским површинама, свакако је маслачак. Требало би знати да је он изванредно средство и против малаксалости, али се не препоручује употреба дуже од две недеље зато што се у том периоду може испољити најбољи ефекат у јачању имунитета и подизању енергије. Ако нађете само старе лиске, потопите их у воду (бар пола сата) да изађе горчина. Стабљика и цвет су чак и јестиви, а корен је лековит и за дијабетичаре. Ту је и јагорчевевина која је благотворна у лечењу бронхитиса, пролећног умора, лоше циркулације. Одлична је и за спољну употребу, у облогама за ране, крвне судове, модрице, чак и опекотине. Не бих да изоставим и белу раду, која може да заустави дуготрајан кашаљ и спусти температуру, јер стимулише знојење.
Да ли је боље пити биљне мешавине него појединачне биљке ?
- Мешавине биљака су корисне, мада лековитост има временско ограничење, дакле, не може се унедоглед пити већина биљака. Боље је користити их наизменично, једну по једну, јер се на тај начин продужава време употребе. Наравно, када је здравље у питању, није довољно само попити чај, требало би водити рачуна о томе колико се крећемо, а колико одмарамо и које намирнице конзумирамо.

НЕЖАН И ДУГОТРАЈАН ПРОЦЕС
„Лечење биљкама подразумева благ, нежан и дуготрајан процес оздрављења, освешћење тегобе коју имате и спознају да ништа не може да се реши преко ноћи, с обзиром да тако није ни дошло. Важно је знати да тегобе неће нестајати истим временским ритмом којим су настале. Продуктивни кашаљ који вас мучи не може нестати за два дана, јер то није могуће, треба времена да се излучи секрет. Требало би водити рачуна о томе да другачију физиологију имају деца, труднице и стари људи зато што им је трансформација биљних продуката у лек другачија.“

ПРИПРЕМА СВЕЖИХ БИЉАКА
„ И када је биљка свежа морамо водити рачуна о дозирању и припреми. Свеж маслачак се спрема тако што се супена кашика цветића прелије врелом водом и, већ после десет минута, чај је готов. Не би требало користити га више од два пута дневно. Опрез је потребан код особа које имају камење у жучној кеси. Цветићи беле раде и херба са листићима такође се могу потопити у прокључалу воду и после десет минута пити као чај. Они који су алергични на амброзију могу одреаговати појачаном алергијском реакцијом, зато морају да буду додатно опрезни.
М.Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa