Инфо

16. април 2020.16. апр 2020.
Епидемиолошка ситуација под контролом
У ОПШТИНИ КОЦЕЉЕВА ТРИ МУШКАРЦА ИНФИЦИРАНА КОРОНАВИРУСОМ

Епидемиолошка ситуација под контролом

За сада имамо три становника наше општине инфицирана овим вирусом. У питању су мушкарци. Један из Коцељеве, други из Свилеуве и трећи из Љутица. Ситуација је под контролом. Сви ближи контакти оболелих су у самоизолацији. Добили су обавештење од Завода за јавно здравље о тим мерама а даљи поступак њиховог праћења, односно поштовања мера самоизолације је у надлежности полиције. Иначе, сви људи који су били у контакту са зараженима су добро и према садашњем стању не показују никакве симптоме инфекције. Ми се трудимо да преко наших ресорних служби изађемо у сусрет тим људима и обезбедимо им основне животне и хигијенске намирнице, како би лакше поднели ове изречене мере- изјавио је Илинчић
Први случај обољевања од Ковида 19 у коцељевачкој општини забележен је почетком прошле недеље. До ове седмице регистрована су још два заражена житеља али је командант општинског Штаба за ванредне ситуације Душан Илинчић оценио да је епидемиолошка ситуација под контроло.
–За сада имамо три становника наше општине инфицирана овим вирусом. У питању су мушкарци. Један из Коцељеве, други из Свилеуве и трећи из Љутица. Ситуација је под контролом. Сви ближи контакти оболелих су у самоизолацији. Добили су обавештење од Завода за јавно здравље о тим мерама а даљи поступак њиховог праћења, односно поштовања мера самоизолације је у надлежности полиције. Иначе, сви људи који су били у контакту са зараженима су добро и према садашњем стању не показују никакве симптоме инфекције. Ми се трудимо да преко наших ресорних служби изађемо у сусрет тим људима и обезбедимо им основне животне и хигијенске намирнице, како би лакше поднели ове изречене мере- изјавио је Илинчић.
Према његовим речима сви они који су осећали било какве симптоме и код којих је било некаквих назнака обољевања од Ковида 19 су тестирани и благовремено хоспитализовани.
–Сви оболели су адекватно здравствено збринути и према речима лекара, са којима смо у свакодневном контакту, сви су са лакшом клиничком сликом. Очекујемо брзо њихово ново тестирање које ће, надам се, показати да су негативни на овај вирус како би се што пре вратили здрави својим породицама- поручио је командант Штаба за ванредне ситуације општине Коцељева.
САМОДИСЦИПЛИНА ЈЕ НАЈБОЉА ЗАШТИТА
Илинчић је подсетио да ова локална самоуправа у потпуности спроводи строге мере заштите и све препоруке које су стигле из Владе Републике Србије.
–Међу првима смо затворили угоститељске објекте, ресторане и кафиће. Међу првима смо донели наредбу о затварању ових објеката али и играоница, козметичких и фризерских салона и свих других делатности, сем трговинских радњи попут прехрамбних објеката и апотека неопходних за нормално функционисање. Тренутно нам је акценат на самодисциплини грађана и апелујемо на све да је неопходна социјална дистанца, коришћење заштитне опреме, односно маски и рукавица. Набавили смо довољне количине маски и дистрибуирали их у све месне заједнице како би могао да их добије сваки наш грађанин. Ако неко ипак није добио маску постоји могућност да се јави у наш кол центар 015 556-302 у општини. Такође, стоје им на располагању и телефони Црвеног крста и полиције. Општински штаб који је формирао кол центар у оквиру општине доступан је свим нашим грађанима 24 сата - поручио је командант.
У Коцељеви, Драгињу и Доњем Црниљеву се свакодневно спроводе мере дезинфекције улица и тротоара, а према најавама надлежних, у будуће ће се то чинити и у Љутицама и Свилеуви где су се појавили први оболели. Такође, свакодневно се грађани могу снабдевати дезинфекционим средствима из канистера постављених на јавним површинама.
–Све можемо држати под контролом док се понашамо одговорно сви заједно и док буде самодисциплине међу грађанима. То је мера која нас може сачувати или, уколико се ипак појави обољевање, као што се десило, да можемо да контролишемо контакте и сведемо ширење вируса на најмању могућу меру- оценио је Илинчић и додао да од сваког појединца подједнако зависи како ће изгледати епидемиолошка слика у општини Коцељева у наредном периоду.
КОВИД АМБУЛАНТУ
ДНЕВНО ПОСЕТИ ДЕСЕТАК ПАЦИЈЕНАТА
На дневном нивоу у тријажну амбуланту коцељевачког Дома здравља јави се у просеку десетак пацијената са неким респираторним тегобама и повишеном температуром што, према речима вд директорке ове здравствене установе, не значи да сви имају инфекцију коронавирусом нити да их је потребно тестирати.
–Пацијенти који кашљу, гуше се, имају температуру јављају се у нашу тријажну амбуланту и потом се приступа прописаној процедури. Лекар је тај који одради шта треба, позове епидемиолога са којим се консултује о даљим поступцима- објаснила је др Верица Софранић и додала да се у Дому здравља “Др Даринка Лукић” спроводе све прописане мере заштите што подразумева коришћење заштитне опреме које има довољно, мерење температуре пацијентима пре уласка у установу којима се, том приликом, дају и заштитне маске за лице.
–Већ на првом састанку министра здравља са директорима здравствених установа у Републици Србији, одржаног 16. марта, дате су смернице за поступање у проглашеном ванредном стању ради спречавања ширења коронавируса. Говорило се, између осталог, о отварању тријажних амбуланти у примарној здравственој заштити. Наредног дана у Дому здравља у Коцељеви је Ковид амбуланта и организована за лица са респираторним тегобама и повишеном телесном температуром у одвојеној ламели Дома здравља која ради у времену од 7 до 22 часа. 25. марта стигао је допис Министарства здравља у коме се наводи да је потребно у тријажним амбулантама организовати лабораторијске налазе и РTГ плућа што смо ми и учинили, односно успоставили рад рендген апарата који се и налази у делу зграде где је смештена ковид амбуланта, а такође смо у те просторије пренели и апарат за крвну слику- изјавила је др Софранић.

ГРАЂАНИ ПОШТУЈУ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС
У овој локалној самоуправи су задовољни понашањем грађана за време трајања полицијског часа. Према речима Душана Илинчића на подручју ове општине поднете су по две кривичне и прекршајне пријаве за кршење прописаних мера самоизолације, односно кршење забране кретања у току полицијског часа.
–Што се тиче поштовања забране кретања за време полицијског часа генерално можемо бити задовољни. Било је пољопривредника који су имали дозволе за кретање како би радили на својим њивама. Пољопривредни радови једноставно не могу стати. Имали су дозволу за кретање ујутру од пет до пола осам увече. То је нешто што је оправдано јер је сетва у ово доба године у пуном јеку и треба им то омогућити. Није било злоупотреба дозвола. Присуство полиције је појачано и контролишу поштовање мера забране кретања- рекао је Илинчић и позвао грађане да дају пуну подршку радницима Дома здравља и полиције који даноноћно пожртвовано раде у интересу свих.
Он је додао да је огроман допринос Црвеног крста и волонтера који дају све од себе да сваком становнику, који није у могућности да изађе из свог дома, донесу неопходно на кућни праг.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa