Инфо

20. август 2020.20. авг 2020.
НАЈВАЖНИЈА ЈЕ БЕЗБЕДНОСТ ГРАЂАНА
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

НАЈВАЖНИЈА ЈЕ БЕЗБЕДНОСТ ГРАЂАНА

С обзиром да се ближи почетак школске године, Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да Град набави заштитне маске и дезинфекциона средства и да уради финалну дезинфекцију сваког школског објекта. Када су избори у питању, најважније је да грађани буду потпуно безбедни и да, без икаквог ризика, могу да оду на бирачка места
На конференцији за медије одржаној у уторак у дворишту Градске куће, саопштене су најновији бројеви у вези са епидемиолошком ситуацијом у Шапцу и Мачванском округу. Такође, било је речи о почетку школске године и евентуалном укидању ванредне ситуације.
Према статистици ЗЗЈЗ Шабац, у претходној седмици узорковано је 1392 узорка, од тога 64 позитивна, што је 4,6%. То је, према речима др Бранка Вујковића, в.д. директора ЗЗЈЗ, значајан пад позитних узорака, „ако упоредимо са претходним извештајем од 13.08. када је било 8,8% и 145 позитивних“.
- Епидемиолошка ситуација се стабилизује, али је и даље осцилаторно јавање оболелих. Укупно оболелих у Шапцу од 20 јуна је 1.870, а у Мачванском округу 2.988. Данашњи извештај за претходна 24 часа до подне је да је у Шапцу дијагностификовано пет позитивних, а у Мачванском округу округу 7. Укупно излечених у Шапцу је 1.520, а у округу 2.356. Број активно оболелих је 350 на територији града Шапца и 632 на нивоу округа. Данас је у Шапцу узорковано 79, а у округу 125 узорака. До сада је у Шапцу урађено 9154 теста, од укупног броја 16.138. Према нашим подацима, укупно је под мерама самоизолације још 318 контаката. Подсетио бих да је у Мачванском округу било 5.074 контакта под мерама изолације. Добро је да је мали број пријема у ковид болници и да се број хоспитализованих такође смањује. Велики број пацијената бива отпуштан из болнице на кућно лечење, рекао је др Вујковић.
Др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ саопштила је да је привремена ковид болница у фази мировања до евентуалног погоршања епидемиолошке ситуације.
- Јуче се у ковид амбуланти Дома здравља 102 пацијента јавило на преглед, од тога 20 који су се са тегобама, а 82 су пацијенти који су били на контролним прегледима. PCR тестом је тестирано 27, што са 40 уобичајених, даје број од 67 урађених тестова у току јучерашњег дана. Такође, урађено је 9 серолошких тестова..
Према извештају ПУ Шабац, телефонским путем је контролисано 146 лица која су у самоизолацији и констатовано је да нема основе за покретање било каквог поступка. Милан Васић, начелник Градске управе, саопштио је да Одељење Комуналне полиције није уручивало решења санитарне инспекције.
С обзиром да се ближи почетак школске године, Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да Град набави заштитне маске и дезинфекциона средства и да уради финалну дезинфекцију сваког школског објекта.
- Важно је да деца буду безбедна, а ми ћемо се постарати за то на најбољи могући начин. Интересантно је да се 95% родитеља изјаснило да желе да њихова деца похађају наставу у школи. Мислим да је добро да пред почетак школске године своју реч кажу стручњаци из Завода и виде да ли је све урађено према препорученим стандардима. У интензивној смо комуникацији, размењујемо податке, остало је да финализујемо, поручимо заштитну опрему и дистрибуирамо школама, рекао је командант Штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић.
Када је у питању укидање ванредне ситуације, Зеленовић је поручио да се нада да ћемо изаћи на изборе у најкраћем могућем временском року, јер ће то значити да смо у потпуности победили заразу.
- Најважније је да грађани буду потпуно безбедни и да, без икаквог ризика, могу да оду на бирачка места. Када ће то бити, не могу да кажем поуздано, али подаци говоре да се назире крај. Сачекаћемо шта ће да каже и републички Кризни штаб, шта ће препоручити стручњаци и руководићемо се тиме. Нећемо урадити ништа што може да угрози здравље наших суграђана.
Према речима др Вујковића, излазак на изборе носи одређене ризике, али би било упутно да буду одржани пре почетка школске године, уколико бројке буду стабилне.
- Епидемиолошка ситуација се стабилизује, а ми константно понављамо да укидање ванредне ситуације не подразумева укидање одређених мера. Свако бирачко место мора бити дезинфиковано. Препорука епидемиолога је да би требало, још увек не у формалном смислу, али ако се настави овакав тренд, решити политичку ситуацију пре почетка школске године, рекао је др Вујковић.
До закључења броја, подаци и цифре у вези са ковидом су се промениле. Свеже информације свакодневно можете прочитати на порталу Гласа Подриња.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa