Инфо

18. март 2021.18. мар 2021.
Карцином у почетној фази је излечив
20 . МАРТ – НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Карцином у почетној фази је излечив

Како пацијент пролази кроз различите фазе лечења, потребна је психолошка подршка. Пацијенткиње би требало да обаве разговор са сваким чланом тима о специфичности сваке фазе лечења. Да би се што боље припремиле за лечење, саветује се упућивање пацијенткиња у психолошко саветовалиште. Од неизмерне је важности да чланови породице обаве разговор са онколозима, с обзиром на то да је подршка породице и околине непроцењива
Карцином дојке најчешћи је малигнитет у женској популацији и то је тема о којој морамо често да разговарамо. Сазнање да болује од рака дојке, велики је шок за сваку пацијенткињу. Ипак, важно је истаћи да од стадијума зависи успешност излечења. Карцином у почетној фази, излечив је у сто одсто случајева, док у четвртој, последњој фази, проценат излечења је 22 одсто. Зато стално апелујемо да се пацијенткиње редовно јављају на превентивне прегледе – каже асистент др Марко Бута, онкохирург Института за онкологију и радиологију Србије.

Прогноза о томе колике су шансе да се болест врати зависи од иницијалне величине и карактеристика тумора и статуса лимфних чворова. Петогодишње преживљавање рака дојке у стадијуму 0 и 1 је сто одсто, а у стадијуму 4 је 22 одсто. Важно је да пацијенти долазе на заказане контроле, јер ће тешко сами препознати да се болест вратила. Највећа шанса да се рак дојке врати је у првих пет година од тренутка постављања дијагнозе.


У Србији се 20. март обележава као Национални дан борбе против рака дојке. Ова болест погађа жене како у развијеним, тако и у сиромашним земљама. Највећи број умрлих од рака дојке јавља се у земљама у развоју и то због касног откривања. Разлог за то је, углавном, недостатак свести међу женама о потреби редовних прегледа. А када се дијагноза постави, како истиче др Марко Бута, приступ сваком пацијенту мора бити индивидуалан, а одлуку о лечењу доноси пацијенткиња на основу предлога конзилијума.
– Лечење онколошких пацијената је тимски рад. Рак дојке лечи се комбинацијом различитих модалитета лечења као што су хирургија, хемиотерапија, радиотерапија, хормонска терапија, таргет терапија и имунотерапија. На основу сагледавања комплетне дијагностике, конзилијум предлаже тип онколошког лечења ослањајући се на важеће националне и светске водиче за лечење рака дојке. Пацијент је у центру мултидисциплинарног тима и свакако има последњу реч при одабиру терапије – наглашава др Бута.

Први корак у лечењу пацијенткиња је биопсија. Реч је о хируршко – радиолошкој процедури која се обавља под локалном анестезијом, најчешће под контролом ултразвука. Проседура може бити непријатна, и начелно није болна. Пре биопсије, потребно је да пацијент лекару донесе тражене анализе хемостазе, односно време крварења. Након биопсије може се јавити црвенило, оток и хематом који ће се спонтано повући након неколико дана.


Успешност излечења зависи од стадијума карцинома. А одређивање стадијума болести лекарима служи да сагледају у којој мери се рак дојке проширио по телу. Како др Марко Бута објашњава, постоје 0, 1, 2, 3, 4 стадијум, при чему нижи бројеви показују да се рак дојке мање проширио, док последњи стадијум има најлошију прогнозу. Значај одређивања стадијума болести утиче на правилан одабир одговарајуће терапије за пацијенте. А велику важност има и подршка породице оболеле.

Доктор Марко Бута је асистент и доктор медицинских наука на Медицинском факултету у Београду, шеф Одсека за ендокрину хирургију и хирургију главе и врата на клиници за онколошку хирургију Института за онкологију и радиологију Србије. Усавршавао се у Немачкој, Јапану, а учествовао је као аутор и коаутор бројних стручних публикација. У Општој болници „Лаза К. Лазаревић“ је едукатор и консултант.


– Како пацијент пролази кроз различите фазе лечења, потребна је психолошка подршка. Пацијенткиње би требало да обаве разговор са сваким чланом тима о специфичности сваке фазе лечења. Да би се што боље припремиле за лечење, саветује се упућивање пацијенткиња у психолошко саветовалиште. Од неизмерне је важности да чланови породице обаве разговор са онколозима, с обзиром на то да је подршка породице и околине непроцењива – наглашава доктор.

Успешност излечења зависи од стадијума карцинома. А одређивање стадијума болести лекарима служи да сагледају у којој мери се рак дојке проширио по телу. Како др Марко Бута објашњава, постоје 0, 1, 2, 3, 4 стадијум, при чему нижи бројеви показују да се рак дојке мање проширио, док последњи стадијум има најлошију прогнозу
ОБ Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa