Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
Прича о Маратону и његовом рекордеру
Промоција књиге о Милораду Рајшићу

Прича о Маратону и његовом рекордеру

Пребирали смо по документима, новинама, сећањима. У доба када није било интернета, остали су подаци који нису увек доступни. Трудили смо се, када је завршена прича о Рајшићу маратонцу, схватио сам да недостаје и део о спортском раднику Милораду Рајшићу, а потом и о породици Рајшић и тако је постала опширнија, но и комплетнија од првобитне идеје - нагласио је Иван Ковачевић, новинар и аутор књиге
Књига “Савски вук Милорад Рајшић и породица Рајшић” представљена је јавности у сали Соколског дома. О делу које обухвата сећање на каријеру некадашњег пливача маратонца говорили су аутор Иван Ковачевић, Рајшићеви пријатељи Драган Филиповић и Љуба Јеличић, као и сам Милорад Рајшић.
- Да могу још бих пливао, али ми здравље то не допушта, ова књига је мој опроштај од спорта. Волео сам све спортове, пливање и бокс ипак више од других. Маратон је моја љубав, младост и нешто што ће бити део мене док сам жив. Сви који руше тај догађај, то је њихова срамота. Пливањем сам одавао почаст жртвама Крвавог марша. Пливао сам у њихову част и за моје Шапчане који су ме увек бодрили. Када се приближим старом мосту добијем додатну снагу - рекао је Рајшић, рекордер по броју победа на овој спортској манифестацији.

Други примерак књиге
Израда књиге је, као што смо напоменули трајала неколико година, а заправо су створена два дела. Први је изгледао потпуно другачије, садржајно и визуелно, али се догодио пех.
-Догодио се квар рачунара и комплетан хард диск је избрисан, самим тим и документ о коме говоримо, те смо кренули од почетка и идеју реализовали у другачијем формату – наводи аутор Иван Ковачевић.




Књига је настајала више година, а прикупљање података је било истински изазов.
- Пребирали смо по документима, новинама, сећањима. У доба када није било интернета, остали су подаци који нису увек доступни. Трудили смо се, када је завршена прича о Рајшићу маратонцу, схватио сам да недостаје и део о спортском раднику Милораду Рајшићу, а потом и о породици Рајшић и тако је постала опширнија, но и комплетнија од првобитне идеје - нагласио је Иван Ковачевић, новинар и аутор књиге.
Књигу чини више сегмената, посвећених биографији, спортском раду Рајшића, односно посебни осврти на пливачки каријеру и маратон Трку мира где је остварио најзапаженије успехе.
-Шабац је спортски град, међутим ниједна манифестација у историји није привукла пажњу десет и више хиљада људи осим пливачког маратона. Ово је књига која говори и о томе како је племенита идеја чији је један од покретача био и Милорад, захваљујући и његовом ангажману прерасла врло брзо ниво локалног и постала међународно значајна. Милорадова сећања су и сећања на раст и развој Трке мира – навео је Драган Филиповић.

Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa