Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
Слободан  Боровић

Слободан Боровић

ПОДБАЦИЛИ ПРИНОСИ СОЈЕ И КУКУРУЗА

Мачвани ове јесени жању губитке

Незапамћена летошња суша у Мачви највише трагова је оставила на приносима соје и кукуруза, који је и у овом крају најраспрострањенија култура. Резултати жетве су слабији за 50 до 70 одсто у односу на очекиване и уобичајене у овој равници али ће релативно повољна цена утицати на ублажавање финансијских губитака ратара. Нажалост има њива у које комбајни ове јесени неће улазити, јер су усеви у јако лошем стању и ту неће бити никаквих приноса.
С друге стране знатно боље резултате остварују произвођачи сунцокрета чија је аконтна цена 55 динара по килограму.
Суша је десетковала приносе соје чија жетва се приводи крају.
- Квалитет зрна је јако лош. Има доста примеса. Приметно је неједнако зрење и доста зелених зрна. Соја у потребном моменту није добила кишу. Није на време „затворила врсте“, како би се сачувало и оно мало влаге и то су основни разлози слабијих приноса и лошег квалитета, каже Слободан Боровић, директор предузећа Агрооптимум из Мачванског Белотића које дуго година откупљује житарице у Мачви на 10 откупних места и помаже организацију аграрне производње.
Агрооптимум на старом месту ( где је основан ) ради 18 година и сарађује са око 1.500 произвођача.
- Најбоље су прошли произвођачи пшенице. Ова култура је избегла сушни период. Остварени су рекордни приноси ( 8-9 тона сувог зрна по хектару), а на неким њивама било је и више. Приноси кукуруза чија жетва је тек почела, а најраспрострањенија култура је у овом крају подбацују. Дуготрајна суша је оставила негативан траг, додаје Слободан Вуковић, комерцијалиста у предузећу.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa