30. septembar 2021.30. sep 2021.
Slobodan  Borović

Slobodan Borović

PODBACILI PRINOSI SOJE I KUKURUZA

Mačvani ove jeseni žanju gubitke

Nezapamćena letošnja suša u Mačvi najviše tragova je ostavila na prinosima soje i kukuruza, koji je i u ovom kraju najrasprostranjenija kultura. Rezultati žetve su slabiji za 50 do 70 odsto u odnosu na očekivane i uobičajene u ovoj ravnici ali će relativno povoljna cena uticati na ublažavanje finansijskih gubitaka ratara. Nažalost ima njiva u koje kombajni ove jeseni neće ulaziti, jer su usevi u jako lošem stanju i tu neće biti nikakvih prinosa.
S druge strane znatno bolje rezultate ostvaruju proizvođači suncokreta čija je akontna cena 55 dinara po kilogramu.
Suša je desetkovala prinose soje čija žetva se privodi kraju.
- Kvalitet zrna je jako loš. Ima dosta primesa. Primetno je nejednako zrenje i dosta zelenih zrna. Soja u potrebnom momentu nije dobila kišu. Nije na vreme „zatvorila vrste“, kako bi se sačuvalo i ono malo vlage i to su osnovni razlozi slabijih prinosa i lošeg kvaliteta, kaže Slobodan Borović, direktor preduzeća Agrooptimum iz Mačvanskog Belotića koje dugo godina otkupljuje žitarice u Mačvi na 10 otkupnih mesta i pomaže organizaciju agrarne proizvodnje.
Agrooptimum na starom mestu ( gde je osnovan ) radi 18 godina i sarađuje sa oko 1.500 proizvođača.
- Najbolje su prošli proizvođači pšenice. Ova kultura je izbegla sušni period. Ostvareni su rekordni prinosi ( 8-9 tona suvog zrna po hektaru), a na nekim njivama bilo je i više. Prinosi kukuruza čija žetva je tek počela, a najrasprostranjenija kultura je u ovom kraju podbacuju. Dugotrajna suša je ostavila negativan trag, dodaje Slobodan Vuković, komercijalista u preduzeću.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa