Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Фото: Прихватилиште за псе

Фото: Прихватилиште за псе

РЕШИМО ПРОБЛЕМ НАПУШТЕНИХ УЛИЧНИХ ПАСА (5)

Истине и предрасуде о кастрацији ваших љубимаца

Који су разлози због којих власници не стерилишу своје љубимце?
Стерилизација / кастрација је рутински оперативни захват који ће вашем кућном љубимцу омогућити срећнији и безбрижнији живот, а то аутоматски значи и вама као његовом власнику. Пронашли смо податак који каже да се “свакога дана роди отприлике 7 пута више паса него људи. Због велике разлике између броја паса и људи смањује се вероватноћа да ће више паса пронаћи дом. Одатле велики број напуштених, уједно злостављаних, мучених и убијаних животиња.” Најгоре што човек може урадити јесте да избаци нежељене штенце и псе на улицу, на депоније, шуме... То је нехумано и кажњиво законом.

Који су разлози због којих власници не стерилишу своје љубимце? Можемо ли да вас заинтересујемо за ову тему и да ли ћете препознати своје предрасуде у овом тексту? Дакле шта је истина а шта заблуда када говоримо о кастрацији паса и које су ваше најчешће недоумице?

Да ли је здраво за женку да има бар једно легло?
Није. Препоручује се кастрација пре првог легла и тиме се драстично смањује појава тумора млечних жлезда код женки и тестиса код мужјака.

Да ли ће кастриран пас постати гојазан?
Није обавезно да се то догоди. Уз одговарајућу негу, исхрану и кретање, пас може имати оптималну тежину. Кастрирани пси имају мање енергетске потребе, зато би квалитет оброка требало прилагодити новонасталој ситуацији.

Да ли се мења понашање пса након кастрације?
Промене су могуће и оне су заправо пожељне. Пас може постати мање агресиван, дружељубивији. Али ако је заштитнички настројен пас то ће и остати.

Да ли су стерилизација и кастрација опасни и болни захвати?
Операције су у највећем проценту безбедне и безболне. Пас мора бити прегледан пре анестезије због сваке сигурности. Захват обављају ветеринари у вет амбуланти. Анестезија је увек ризик али у вет амбуланти искусни ветеринар неће имати већих проблема. Сматра се рутинском операцијом након које се пас веома брзо опоравља, у року од неколико дана.

Да ли је “чување пса ” од парења довољно одговорно?
Можда ћете га и сачувати и тиме спречити нежељене штенце, али свакако нећете спречити хормоне да буду активни. На тај начин угрожавате здравље вашег љубимца, пре свега компромитујете здравље њихових репродуктивних органа.

Колико пас треба да буде стар за кастрацију?
У нашој земљи кастрацију можете тражити псима старијим од шест месеци.
Стерилизација или кастрација вашег љубимца подразумева и мањи број паса који ће завршити на улици или бити еутаназиран у Прихватилиштима.” Ако можемо осигурати да сваки пас има одговорног власника, имаћемо подршку и позитивне промене у нашој заједници. Проблем паса луталица лежи управо у неодговорном власништву. Будите одговорни, кастрирајте свог љубимца, продужите му живот и учините га квалитетнијим.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa