Инфо

23. децембар 2021.23. дец 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНА 12. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

Донет рекордан буџет

Од капиталних инвестиција највише новца биће издвојено за изградњу отвореног базена), изградњу водоводне мреже у сеоским месним заједницама, опремање ЈКП „Стари град“... “Оно што је важно за наше суграђане је 10 одсто нижа цена вртића. Још једна добра мера је да ћемо за све прваке, којих ће у септембру бити око 1.100, обезбедити бесплатне уџбенике”, навео је градоначелник Шапца Александар Пајић
Буџет града Шапца за 2022. годину износи 5.364.752.030,00 динара. Седница је одржана прошлог четвртка и на њој је донето још тридесетак одлука. На самом почетку заседању су присуствовала и три доборника опозиције, са листе “Шабац је наш – Небојша Зеленовић”.
Буџет за предстојећу годину је развојни. Највећи део прихода планиран је од пореза и то највише на доходак, добит и капиталне добитке.

Од капиталних инвестиција највише новца биће издвојено за изградњу отвореног базена (300.000.000 динара), изградњу водоводне мреже у сеоским месним заједницама (153.200.000), опремање ЈКП „Стари град“ (145.000.000), за инвестиције у образовању, култури и предшколској установи (133.200.000), инфраструктурно опремање Северозападне радне зоне (78.000.000). За неке од ових пројеката предвиђене су инвестиције и у наредне две године.

Фото: "Глас Подриња"


Опзиција захтевала пренос
Седници су, поред Душана Туџегџића присуствовали и Драган Станковић и Милош Јевтић из Иницијативе Село – град, такође са листе “Шабац је наш – Небојша Зеленовић”, а који су Скупштини почели да присуствују пре неколико заседања. Међутим, због проблема са директним преносом, ког није било на почетку седнице, сва три одборника опозиције су одлучила да напусте седницу.
-Није могуће видети пренос заседања Скупштине, нити стоји обавештење да је дошло до техничких проблема. Грађани треба да чују најважније тачке и наше аргументе. Где можемо да изразимо своје ставове и мишљење, ако не у Скупштини. Ми као опозициони одборници желимо да се наш глас чује и да грађани чују о буџетку као најважнијој тачки днeвног реда – истакао Драган Станковић из “Иницијативе село-град”.
Двојица одборника Иницијативе вратила су се у салу када је почео пренос и активно учествовали у расправи.
Душан Туфегџић је такође отишао, јер му је, како је рекао, циљ био да се обрати грађанима. Туфегџић се касније није враћао.


Буџетом је предвиђена и реконструкција Дома војске, део новца за куповину спорске хале од АИК банке, али и друга важна улагања. Градоначелник Шапца Александар Пајић је истакао да Шабац никада није имао већи буџет.

- Пре само годину дана наследили смо буџет који је за 1,1 милијарду био мањи. Наредне године имаћемо 25 одсто већи буџет него што смо имали када смо дошли на власт. Из приходне стране буџета имаћемо довољно средстава за све капитално што желимо да урадимо у 2022. години. Велика ствар је што ћемо 1,6 милијарди, односно 30 одсто буџета уложити у капиталне пројекте и због тога је ово развојни буџет. Оно што је важно за наше суграђане је 10 одсто нижа цена вртића. Настављамо тендецију смањења највише цене вртића која је била када смо дошли на власт. Прошле године смо смањили за 10 одсто, сада имамо могућност да смањимо још 10 одсто. Још једна добра мера је да ћемо за све прваке, којих ће у септембру бити око 1.100, обезбедити бесплатне уџбенике, навео је Александар Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Градоначелник је изјавио да ће у 2022. години највероватније бити отварање отворених базена, за које је издвојено око 300 милиона. Наставиће се и са мером бесплатног превоза за суграђане старе 65 и више година



Градоначелник је изјавио да ће у 2022. години највероватније бити отварање отворених базена, за које је издвојено око 300 милиона. Наставиће се и са мером бесплатног превоза за суграђане старе 65 и више година.

-Велика издвајања су и за културу и информисање, 277 милиона, за спортске клубове око 188 милиона, 120 милиона за пољопривреду. Ниједан једини динар нисмо узели од наших суграђана, а урадили смо велике ствари, што ћемо наставити и у следећој години. Велика су улагања и у путну инфраструктуру и планирамо око 50 км путне инфраструктруре. Први пут ћемо имати велика улагања у проширење водоводне мреже и планирано је да се уради око 24 километра нове водоводне мреже у пет праваца, навео је градоначелник Пајић.

Mеђу осталим усвојеним одлукама су програми пословања јавних предузећа за предстојећу годину, а највише одлука било је из домена урбанизма.
Изгласан је и предлог одлуке о кадровском плану за Градску упаву града Шапца и посебне организације за 2022. годину.

Фото: "Глас Подриња"


Много ће се радити
Председник Скуптшине града Немања Пајић, истиче да је најважнија седница у току године она на којој се доноси буџет.
-На основу тога какав је буџет можемо да предвидимо каква нас година очекује. По овом буџету сви можемо да се радујемо. Рекордан буџет говори све. Оно што нас посебно радује је да је 30 одсто тог буџета опредељено за капиталне инвестиције, што је европски стандард. Доста тога ће се радити, а то се могло видети и у плановима пословања јавних предузећа. Одлика прве године новог градског руководства била је фискална стабилизација и она се сада огледа у буџету.


Донета је и одлука о већем обиму права породица са децом, којом се утврђује накнада за рођење деце. За прво дете накнада износи 30.000 динара, а за друго и свако наредно 20.000 динара. Новина је и да ће мајка добити 100.000 динара у случају рођења тројки.

Усвојена су и два кадровска решења. Нове в.д. директоре добили су ЈП “Инфраструктура Шабац” и Туристичка организадија града Шапца. Функцију в.д. директора ЈП “Инфраструктура” обављаће Саша Максимовић, до избора директора по спроведеном конкурсу. На период не дужи од једне године, Душан Симић је именован за в.д. директора ТОШ-а.

Пре само годину дана наследили смо буџет који је за 1,1 милијарду био мањи. Наредне године имаћемо 25 одсто већи буџет него што смо имали када смо дошли на власт


Седници је први пут присуствовао Душан Туфегџић из Покрета “Буђење”, који је био на листи “Шабац је наш – Небојша Зеленовић” и који је рекао да за долазак нема сагласнос листе на којој је изабран. Туфегџић је већ при свом првом изласку за говорницу дошао у конфронтацију са председником Скупштине Немањом Пајићем, због тога што је хтео да прочита отворено писмо које је упутио председнику Србије Александру Вучићу. Такође, тражио је и од градоначелника и Градско веће да допуне дневни ред тачком која ви се односила на безбедносну ситуацију у граду. Како му то није дозвољено, Туфегџић је заказао конференцију за медије испред сале где се седница одржавала.
Ситуација у Шапцу је веома напета и озбиљна. Не бих ни дошао на седницу да није тако. Сад су почели и да нас бију, рекао је Душан Туфегџић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa