Инфо

20. јануар 2022.20. јан 2022.
Брз постоперативни ток, минимално бола
ХИРУРШКИ ЦЕНТАР “ИВИЋ”: ЛЕЧЕЊЕ ХЕМОРОИДА

Брз постоперативни ток, минимално бола

Од класичне операције до ласера. Интервенција у складу са дијагностикованим стадијумом болести. Тим стручњака у служби пацијената
Савремен начин живота који подразумева уношење брзе хране и статичност, резултирао је забрињавајућим податком да чак 70 одсто популације у неким периоду живота има проблеме са хемороидима. Увећани хемороиди се могу јавити у четири стадијума. Код најлакших облика од помоћи је изменити начин исхране, тегобе ублажавају чепићи и креме, док озбиљније компликације изискују сложенија решења: од класичне операције, преко трансаналне хемороидопексије са дезартеријализацијом (ТХД метода) до ласерске операције у ком случају постоперативни опоравак траје краће, а бол је незнетна у односу на класичну операцију.

Све методе лечења на једном месту
Вишедеценијско улагање у стручни напредак и знање, небројени сати искуства у операционим салама земље и иностранства, условили су да овај крај у прим. др Горану Ивићу, специјалисти опште хирургије, хирургу Опште болнице у Сремској Митовици, добије јединог српског стручњака у области трансанална ендоскопске микрохирургије, методе одстрањивања тумора без реза. Поједностављено речено, у Хируршком центру Ивић у Сремској Митровици, којим руководи, на једном месту су, између осталог, доступни сви облици лечења хемороида, а одабир технике зависи од детаљне дијагностике којом се утврђује тренутни стадијум болести. Такође, Хируршки центар Ивић је једино место за консултације у вези хирургије без реза код пацијената оболелих од бенигних и малигних тумора ректума, тј завршног дела дебелог црева.

У Хируршком центру Ивић у Сремској Митровици, на једном месту су доступни сви облици лечења хемороида, а одабир технике зависи од детаљне дијагностике, Фото: "Глас Подриња"


Путеви оздрављења
-Склерозација хемороида подразумева апликацију одговарајућег хемијског средства у корен хемороида, и на тај начин долази до смањења дотока крви у шуљ и самим тим смањења хемороида.То је један од праоблика лечења и данас врло ефикасан код првог стадијума, односно код хемороида који крваре, пеку, боле, стварају притисак у аналном отвору, али нису још напољу и не испадају- почиње причу о начинима лечења хемороида прим. др Горан Ивић.

прим. др Горан Ивић:
Менаџмент пацијента би требао да буде један од најважнијих делова сваке здравствене установе


Eфикасном сe показала и лигација, или подвезивање корена хемороида уз помоћ гумице.
Класична операција, постоји већ око један век (1927. године), подразумева физичко одсецање хемороида и карактеристичан јој је дуг и болан постоперативан ток.

-Следећи корак у лечењу хемороида, нарочито озбиљнијих трећег и четвртог стадијума, где постоји пролапс после сваке столице је ТХД метода, или трансаналне хемопоидопексије са дезартеријализацијом.

Реч је о минимално инванзивној методи која уз навођење ултразвуком омогућава подвезивање хемороидалних артеријa на месту где се крв накупља- објашњава прим. др Ивић и додаје да је најбезболнија метода операција хемороида ласером, приликом које се хемороидне вене слепљују без реза. Бол је сведен на минимум, а пацијент се наредних дана враћа свакодневним обавезама.

Савремен начин живота који подразумева уношење брзе хране и статичност, резултирао је забрињавајућим податком да чак 70 одсто популације у неким периоду живота има проблеме са хемороидима


-Пацијенти нам се обраћају углавном са тегобама карактеристичним за трећи и четврти стадијум, а у нашем Центру могу пронаћи најефикаснија и најсавременија решења за проблеме које имају- истиче прим. др Ивић.

-Наш потенцијал врста процедура у третирању хемороида је апсолутан. Након дијагностичког прегледа долазимо до закључка који је начин за конкретног пацијента најбоље решење. Класична операција је некада неизбежна иако постоперативни ток траје око месец дана и праћен je боловима. Друге опције су популарније, јер се углавном раде у блок анестезији, без крви и бола- каже прим.др Ивић.

Менаџмент пацијента
Хируршки Центар Ивић у Сремској Митровици је, кажу, место у потпуности подређено пацијенту. Стручни тим од првог прегледа до излечења надгледа, прати, решава, консултује и усмерава сваки наредни корак у процесу лечења.

Хируршки центар Ивић:
Стручни тим од првог прегледа до излечења надгледа, прати, решава, консултује и усмерава сваки наредни корак у процесу лечења, Фото: "Глас Подриња"


-Менаџмент пацијента би требао да буде један од најважнијих делова сваке здравствене установе, јер је пацијент у центру збивања, а не лекар- каже прим. др Ивић и додаје:

-Када дођете код нас можете бити сигурни да вас овде чека све потребно за ваше лечење. Наши пацијенти ни у једном тренутку немају недоумицу да ли могу да стигну до било које тачке. При томе не мислим само на услуге које физички могу да добију код нас у Сремској Митровици, него било где у Србији. Имамо склопљене уговоре о пословној сарадњи са брендираним болницама, а најчешће сарађујемо са Општом болницом “Аурора” из Београда, где радим компликованије операције које се не могу због пандемије обавити у државној болници. У циљу даљег развоја, у блиској будућности сличну сарадњу планирамо са неким клиникама у иностранству.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa