Инфо

10. фебруар 2022.10. феб 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Школа цртања и сликања др Драгана Марковића Маркуса, расадник талената и будућих стваралаца

Уметност обликује млади карактер

„Неопходно је схватити да се подучавање у ликовном изразу много комплексније одражава на њихов свеукупни психофизички развој, кроз неговање особина неопходних за формирање самосвесне и одговорне личности“, каже др Драган Марковић Маркус
Уз уметничко стваралаштво у домену ликовне уметности, др Драган Марковић Маркус, деценије искуства и рада посветио је младим генерацијама које стасавају у граду на Сави. Препознаје таленте и кроз педагошки приступ усмерава их како да развију свој потенцијал у домену стваралаштва, али и да искажу своје мисли, виђење интимног и света који их окружује. Кроз школу Школа цртања и сликања прошли су бројни малишани, али и они мало старији, сада већ афирмисани уметници.

-Школа цртања траје већ шесту годину у континуитету, тако да могу рећи да је школа заживела у правом смислу те речи. Предвиђено је да полазници буду узраста од 7 до 18 година али се нисам круто држао тог оквира, па имам и изузетно надарене полазнике од шест година. Битно је да деца показују интересовање за рад, да уживају у процесу стварања, да су самостална и да могу да раде два школска часа, а да им то не представља проблем.

Имате богато искуство рада са младим људима и сигурно је велика оговорност када младе нараштаје уводите у свет уметности, а њима част да им будете ментор. Какви су Ваши утисци о полазницима, њиховом раду и таленту?

Углавном ми долазе деца која имају талента а самим тим и снажну потребу за исказивањем својих замисли кроз разнородне ликовне технике и мотиве. Неопходно је схватити да се подучавање у ликовном изразу много комплексније одражава на њихов свеукупни психофизички развој, кроз неговање особина неопходних за формирање самосвесне и одговорне личности, него што је, рецимо, очигледно боље цртње одређених облика у односу на претходне могућности. Уметност обогаћује, она шири видике, развија стрпљење, самоконтролу, упорност, отвара нове мотивационе перспективе.

Генерално, свака уметност је вид ослобађања личности од унутрашњих или споља наметнутих стега и могућих фрустрација. Рад у школи је методички конципиран и прилагођен према појединачним способностима и потребама.

Светосавска изложба је круна годишњег рада и традиционално радове представљате у Културном центру. Да ли је овогодишња поставка била дугачија од претходних, или је потврђен квалитет?

Квалитет је све бољи, што је и логично, јер су многи полазници већ неколико година у школи, неки чак од самог почетка. Значи, за сваку изложбу представљају радове иза којих стоји претходно стечено знање и искуство у отелотворењу личних уметничких креација кроз убедљивије и ликовније исказе.

Мој субјективни став о квалитету радова и ликовном достигнућу које превазилази узраст аутора, објективизиран је кроз мноштво награда, од републичких до интернациналних. Са поносом апострофирам да је ово прва школа цртања и сликања, при Културном центру, чији полазници освајају награде.

До сада смо се показали посебно успешним на конкурсима за награду Паја Јовановић , коју организује Културни центар у Вршцу и која је једна од најпрестижнијих награда за ауторе од основношколског до студентског узраста у Србији. Добили смо позив од Културног центра у Вршцу да уприличимо изложбу наше школе у њиховој галерији. То је велика част и признање за Културни центар у Шапцу и мој педагошки рад.

Специфичност школе је у њеном трајању током целе школске године и могућност уписа у било ком периоду рада школе.

Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa