Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Да л’ је љубав увек од верности јача
Позоришно пролеће у Шапцу

Да л’ је љубав увек од верности јача

„Да л’ је љубав увек од верности јача? Позоришно пролеће није условљено природним феноменима годишњих доба, него сопственим буђењем, клијањем и бујањем, те се, сходно томе, може догађати у било које доба године, у зависности од околности и разних других условљености“, каже селектор Фестивала Зоран Карајић
Од 11. до 16. априла у Шабачком позоришту биће одржан 6. Театарски фестивал Позоришно пролеће. Током седам театарских дана публика ће имати прилику да погледа представе: Бура, Ана Карењина, Дабогда те мајка родила, Наш град, Цемент Београд, Трпеле и Када се ми мртви пробудимо у част награђених.

Уметнички савет фестивала
Председник: Душан Ковачевић; Чланови: Мира Бањац, Драгана Бошковић, Војислав Воја Брајовић, Никита Миливојевић, Небојша Брадић, Светислав Басара, Светислав Јованов и Миливоје Млађеновић.


Након годину дана паузе Фестивал се враћа у Шабац, те ће поштоваоци драмске уметности уживати у изведбама Српског народног позоришта, Народног позоришта „Тоша Јовановић“, Новосадског позоришта/Újvidéki Színház, Атеља 212, Београдског драмског позоришта, Краљевачког позоришта и Шабачког позоришта.

-Овогодишњу селекцију бих, из мноштва позоришних разлога, од којих су неки и дубоко интимни, желео да заклоним под духовни кишобран реплике из једне од фестивалских представа које је написао наш познати драматург, инспирисан Шекспиром, писцем који је у једно друго време, тако сличнио нашем, позориштем покушао да се заштити од стварности: „Да л’ је љубав увек од верности јача?’’. Пред том репликом глумац не може а да не застане.



Овакав избор представа је мој скромни покушај да одговорим, бар делимично, на ово питање – рекао је селектор Фестивала Зоран Карајић и додао да већина драмских комада за тему има породицу.

-Лако је уочљиво да се скоро све представе баве породицом као основном темом, али, зар љубав и верност нису основни постулати и кад је породица у питању. Да л’ је љубав увек од верности јача? Позоришно пролеће није условљено природним феноменима годишњих доба, него сопственим буђењем, клијањем и бујањем, те се, сходно томе, може догађати у било које доба године, у зависности од околности и разних других условљености. Велико задовољство ми је причињавало гледање представа из продукције српских позоришта. Целога живота театар ми је био уточиште, а у ово чудно време сам схватио да ми је и заклон и последња одбрана – појашњава Карајић.

Награде
Награда за најбољу представу у целини
Награда за најбољу режију
Награда „Љубиша Јовановић“ за најбољу мушку улогу
Награда за најбољу женску улогу
Три награде за елементе представе који се посебно издвајају
Награда „Залог за будућност“ за младе уметнике коју додељује новинарски жири


Након једногодишње паузе, два одлагања током пандемије и ишчекивања поправке декоратерских цугова на сцени Шабачког позоришта, фестивал „Позоришно пролеће “ се враћа у Шабац на велику сцену „Љубиша Јовановић“, у пролеће, наглашава директор градског театра Владимир Василић и директор Фестивала.

-И сада, током финалних припрема организације Фестивала и писања ових уводних речи, када се корак по корак враћамо пуном капацитету позоришне сале и даље смо опрезни јер смо, као и сва позоришта, и сами били принуђени да отказујемо и одлажемо многа играња представа и нисмо се још увек ослободили тескобе која је део наших живота већ више од две године. Чини се да смо, бавећи се позориштем, више причали о вирусу него о представама – истиче Василић уз осврт на речи Питера Селарса из САД-а поводом Светског дана позоришта.

Жири
Зијах Соколовић, глумац и редитељ
Слађана Килибарда, редитељка
Ирфан Менсур, глумац, редитељ и педагог


-„Ми не живимо у двадесетчетворочасовном циклусу вести, већ живимо на крају времена“. Две године пандемије корона вируса су утихнуле људска чула, сузиле људске животе, уништиле везе међу њима и вратиле нас на један необични почетак људског живота.Које семе треба посадити и узгајати у ово време, а које ижџикљало и нападно корење треба затрети, потпуно и за сва времена? Много људи је на ивици. Много се насиља распламсало, нерационално и неочекивано. Нама не треба забава. Нама треба окупљање. Треба да делимо простор и градимо заједнички простор. Простор једнакости и суштинског разумевања, осветљава скривена лепота коју одржава живом суштински однос опасности, спокоја, мудрости, деловања и стрпљења. Позориште је уметничка форма искуства.“

Нека наше „Позоришно пролеће“, шесто по реду, буде увод у враћање окупљања, осмеха без маски, дружења, загрљаја и радости.

Новинарски жири
Гордана Мањенчић
Вукица Стругар
Наташа Гвозденовић


Након сваке представе у званичној конкуренцији, у Галерији „Владислав Лалицки“,биће одржан Округли сто. Модераторка је театролошкиња и критичарка Драгана Бошковић

Добродошли на Пролеће, у пролеће, у Шабац, у позориште! – поручују из градског театра.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa