Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба на Тргу у Шапцу: археолошко налазиште Шанчи на у Десићу

Светилиште старо хиљадама година

„Верујемо да је оно било озбиљан грађевински подухват за период од пре неколико хиљада година и да је било од великог значаја за ширу друштвену заједницу тог доба“, рекао је музејски саветник и археолог Момир Церовић
Прва археолошка истраживања на потесу Парлози у селу Десићу, као и на самој Шанчини, вршена су 1967. годиине, а пет деценија касније 2017, Народни музеј у Шапцу је покренуо пројекат „Археолошка истраживања локалитета: Парлози, Шанчина, Париповац у Десићу код Шапца“, под руководством музејског саветника Момира Церовића. Идеју подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Шабац.

Археолошки налази прикупљени још давне 1967. указали су да је део код локалитета Шанчина био настањен од краја винчанско-плочничке фазе“, те су наредна истраживања довела до значајних археолошких открића, јединствених у Србији и шире. У петнаест археолошких сонди и три рова укупне површине преко 315 м², истражених на платоу централног узвишења, у шанцу и на бедему откривени су остаци импозантних грађевинских структура, као и већи број фрагмената керамичких посуда различитих облика и запремине. Музејски саветник Момир Церовић истиче да је потенцијално реч о светилишту.

-Светилиште је једно могуће читање локалитета. Верујемо да је оно било озбиљан грађевински подухват за период од пре неколико хиљада година и да је било од великог значаја за ширу друштвену заједницу тог доба. То је време раног бакарног доба (енеолита), 4300 - 4050. године пре нове ере, када су људи користили веома примитиван алат сачињен од камена, кости. Са тим алатом искoпати шанац четири метра дубок је заиста импозантно. Због тога верујемо да је од изузетног значаја за тадашње људе – нагласио је Церовић и додао да се нада се ће истраживања бити настављена.

Досадашња истраживања представљена су на Тргу у Шапцу како би се широј јавности представили резултати и суграђани детаљније упознали са локалитетом и његовим значајем. Изложбу чине двадесет паноа на којима је, осим стручних текстова, кроз низ фотографија презентовано вишегодишње археолошко истраживање овог изузетно значајног праисторијског налазишта.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић најавио је подршку Града и у виду монографије о локалитету.
-Ово је заиста несвакидашња изложба о локалитету у Десићу где налази значајно археолошко налазиште које годинама истражује господин Церовић и Народни музеј у Шапцу. Кроз подршку мислимо о прошлости, али и о будућности града. У монографији коју ће Град подржати биће сабрана истраживања о локалитету и сазнања која су потврђена и од светских релевантних института – додао је градоначелник.

Поставка је свечано отворена у оквиру обележавања Дана града Шапца у ком учествују све установе културе представљајући разноврсне садржаје и програме.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa