Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Награђен рад: Детаљ из манастира Студеница

Награђен рад: Детаљ из манастира Студеница

Успеси ученика и професора Школе примењених уметности

Млади и духовност у савременом свету

„Поносни смо на наше ученике и наставнике јер, у врло осетљивом и материјалистички настројеном новом добу, успевају да знања и сазнања преносе и стичу кроз лепе, племените и достојанствене тренутке у школи“, истакла је директорка Школе примењених уметности
Ученици Школе примењених уметности су освојили две награде и неколико похвала на 31. Републичком ликовном конкурсу ,,Светосавље и наше доба“. Ученица Лена Глигорић освојила је друго место за слику Детаљ из манастира Студеница, а њен професор ментор је био Михаило Симовић. На поменутом конкурсу похвалу за графику је добио Лука Војновић, чија је менторка била професорка Наташа Јовановић.

30 година постојања и рада Школе примењених уметности
Школа примењених уметности ове године обележава три деценије постојања и рада и како наводе из управе ове образовне установе, посебно су поносни на генереације младих талената које су стасавале под њиховим кровом.
-Генерације младих смо припремали за живот у знању и добру, као чуваре традиције који будућност обликују на заоставштини својих предака. Поносни смо на наше ученике и наставнике јер, у врло осетљивом и материјалистички настројеном новом добу, успевају да знања и сазнања преносе и стичу кроз лепе, племените и достојанствене тренутке у школи. То је и карактеристика наше школе – сарадња, квалитетан менторски рад, велико поверење и поштовање које постоји између ученика и наставника – изјавила је директорка: Школа примењених уметности Невенка Ђокић.


-Ова награда представља велики подстрек и мотивацију за даљи рад. С обзиром на чињеницу да сам досадашње награде освајала углавном са дигиталним радовима, ова награда ми је посебно драга. Тема конкурса ,,Фреске Светог Саве из задужбина Немањића” била је веома инспиративна, слику сам радила акрилним бојама, а изабрала сам детаљ са фреске из манастира Студеница, с обзиром да живопис Богородичне цркве представља највиши домет византијске уметности XIII века. Велику захвалност дугујем свом ментору, професору Михаилу Симовићу који ми је објаснио одређене каноне фрескописања и технике осликавања, као и самој школи која подстиче наш рад и на најбољи начин промовише наша уметничка постигнућа – истакла је ученица Лена Глигорић.

Лена Глигорић


Михаило Симовић, професор практичног рада и Ленин ментор истакао је суптилност и упечатљивост у радовима награђене ученице. Верује да су пред њом нови успеси и уметнички домети.

-Са пуно труда и посвећености Лена је урадила реплику детаља величанственог и ванвременског живописа краљеве цркве Манастира Студеница. Ликови Св. Саве и Св. Симеона, и лик Св. Георгија приказан тек у назнакама, суптилно су осликани, у стилу византијског иконописа Ренесе Палеолога. Складног колорита и зналачки компонован рад, зрелошћу израза уверава нас да Лена, млада уметница, која је за своје стваралаштво у области графичког дизајна и илустрације већ вишеструко награђивана не републичким и међународним смотрама, и у области традиционалног ликовног израза сакралне уметности, може да досегне високе домете – додао је професор Симовић.

Ученици уметничке школе постигли су успехе и на 12. Калиграфском конкурсу у оквиру овог конкурса“, те је ученица првог разреда Тамара Савић освојила је друго место. На истом конкурсу похвале су добиле Анђела Ђорђић, Кристина Јеремић и Тада Савкић, а њихова менторка била је Наташа Јовановић која је на овом конкурсу награђена као најбољи ментор у области калиграфије.

Калиграфија је прави изазов за талентовану децу. То је и начин да, кроз лепо писање, а у времену нових технологија, сачувамо свој идентитет


-Радује ме што су речи Светог Саве које сам калиграфски исписала и после толико година актуелне, јер говоре о томе да, уколико желимо да успемо, морамо бити аутентични у остваривању личних потенцијала. Посебно сам захвална својој школи и професорки Наташи, која са нама вредно ради на очувању наше традиције кроз изучавање бројних калиграфских писама и која нас подржава у развијању наших талената – истакла је ученица Тамара Савић.

тамара Савић са менторком Наташом Јовановић


Награђена менторка и Тамарина професорка калиграфије Наташа Јовановић указала је на значај неговања културног идентитета и лепог писања код младих у времену информационих технологија.

-Калиграфија је прави изазов за талентовану децу. То је и начин да, кроз лепо писање, а у времену нових технологија, сачувамо свој идентитет. У школи сам формирала калиграфску секцију на коју ученици радо долазе, па сам се питала, бирајући радове за овај конкурс, како ћу између толико лепих, изабрати онај најлепши, по својој поруци, различитости, јер сви су били избрушени драгуљи. Тамарин успех ме не изненађује, њу одликује посвећеност, истрајност, сигурност и љубав према раду. Увек присутна, одговорна, понекад тиха и ненаметљива, а онда заблиста и изненади својим способностима. Код Тамаре је присутан савршен спој талента и рада.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa