Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЧЕТВОРОГОДИШЊИ ОГЊЕН ДОБИО НЕУРОЛОШКА КОЛИЦА

Никада нећемо одустати од борбе за њега

Један део средстава обезбедила је држава, други је породица сама финансирала, а Удружења Да будемо сви једнаки и Европски центар за екологију додала су тачно колико је недостајало
Кроз акцију Чеп за једнакост, Европски центар за екологију у сарадњи са Удружењем „Да будемо сви једнаки“ помогао је у набавци неуролошких колица четворогодишњем Огњену Живановићу, који има сметње у развоју због неизлечиве неуролошке болести. Породици, која је суочена са бројним изазовима, помагало за дете много значи.

- Огњен има проблем од рођења, био је месец дана на Институту за неонатологију и отпуштен је као здрава беба, али сам приметила конвулзије. Наставили смо лечење на Институту за мајку и дете, где су установљени многобројни проблеми који су се касније низали. Нема контролу главе, не може самостално да седи, иако редовно вежба, приватно и у Бањи Ковиљачи. Колица ће му много значити, каже мајка Марија Живановић и додаје да свакодневну борбу са којом се породица суочава знају само они родитељи који имају сличне проблеме - Боримо се да се пробуди психички, а самим развитком мозга, надамо се да ће кренути и физички напредак. Огњен је насмејано дете, никада нећемо одустати од њега.

Један део средстава обезбедила је држава, други је породица сама финансирала, а Удружења Да будемо сви једнаки и Европски центар за екологију додала су тачно колико је недостајало.

Иначе, ова удружења већ три године прикупљају пластичне чепове на територији града Шапца. Прво помагало добила је девојчица Тина Станојловић.

- Познати су ми изазови са којима се Марија суочава. Зато сам јој предложила да се обрати нашем Удружењу. Огњен је, као и Тина, добио колица и ја од срца захваљујем свим институцијама и појединцима који су прикупљали чепове, каже Жељка Станојловић, чланица Управног одбора Удружења Да будемо сви једнаки.

Др Дејан Павловић, председник Центра за екологију, позвао је све да дају свој допринос и уједно покажу развијену еколошку свест, да се укључе у акцију ЧЕП ЗА ЈЕДНАКОСТ - да се јаве удружењима преко друштвених мрежа, или на број телефона 061 100 47 26.

- Требало би истаћи да деца са сметњама у развоју захтевају констатну негу и пажњу, као и боравак у одређеним институцијама за лечење и рехабилитацију. С обзиром да породице морају да плаћају и приватне третмане, јако је битно да се коначно усвоји статус неговатеља за ове родитеље, што подразумева радни стаж и надокнаду у висини минималног личног дохотка, нагласио је др Павловић и додао да је важно да се пронађе начин на локалном нивоу који ће омогућити бројне терапије које су овој деци неопходне - Да се поново отвори Одељење за физикалну медицину.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa