Инфо

15. јун 2023.15. јун 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Утицај првих 100 дана лактације на повећање производње млека

У овим веома тешким временима за произвођаче млека свака помоћ је драгоцена.

Цена хране за краве музаре је изузетно висока а цене сировог млека варирају и најчешће су незадовољавајуће. Да би се остварила добит неопходно је учинити све да се цена производње литре млека што је могуће више смањи јер је то најсигурнији начин да се оствари већа добит.

Постоји више начина за то а један од њих је да се посебна пажња обрати на исхрану музних грла у првих 100 дана лактације. Правилном исхраном у том периоду могуће је повећати производњу у значајном обиму. На крају када се сведе рачун утрошене хране и произведеног млека долази се до веће економске добити јер се битно већа количина добијеног производа дели са много мање повећаним трошковима исхране.

Фото: Pixabay


У овом периоду је могуће авансираном исхраном повећати максималну количину млека коју крава даје у току лактације. Повећавањем концентрованог дела оброка се повећава дневна производња. Ово треба радити све док се не достигне максимум, тј. до тренутка у коме повећање концентрованог дела оброка не доводи до веће производње млека. Достигнут је максимум и од тог тренутка производња лагано опада. Није свеједно да ли производња опада са максималне од 25 л/дан или од 20 л/дан, у првом случају када се саберу све количине у стандардних 305 дана лактације може се добити и по неколико стотина литара млека више, што значи значајно већу економску добит за произвођача.
Саветодавац за сточарство Зоран Козлина

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa