Инфо

6. јул 2023.6. јул 2023.
Четврти на свету – Србија (фото: РСС сајт)

Четврти на свету – Србија (фото: РСС сајт)

РУКОМЕТ: СВЕТСКО ЈУНИОРСКО ПРВЕНСТВО

Србија четврта репрезентација света!

Дужина клупе пресудила у дуелима полуфинала и мечу за бронзу. Још један велики успех генерације која је могућности најавила претходног лета. Шест шабачких рукометаша и шабачки тренери темељи успеха
Четврто место је болно и дуго остаје као рана у сећању, али у случају младих српских рукометаша тај ожиљак није последица лошег резултата, већ жала што су повреде, умор и стицај околности одузели медаљу која би свакако била заслужена, иако се квалитет не може оспорити силама као што су: Немачка, Мађарска, Исланд. Трећа селекција Европе из 2022. године потврдила је врхунски квалитет поставши четврта репрезентација света на Светском првенству у Немачкој и Грчкој.

- Става сам да циљ сваке селекције треба бити улазак у најбољих осам екипа. Ми смо тај циљ превазишли, али ми је жао што нисмо завршили са још једном медаљом, али је ово огроман успех. Добили смо много играча за сениорски рукомет. Момци су били у сузама јер су жарко желели медаљу, али бол пораза ће од њих направити велике шампионе и ја могу бити само поносан на њих – истакао је селектор Теодоровић.

Србија најконстантнија
На претходна два велика такмичења, Србија би могла бити сматрана најконстантнијом. Једина је играла у оба полуфинала. Шампион света је Немачка, Мађарска је вицешампион, Исланд бронзани, док је претходног лета Шпанија постала шампион Европе, Португал вицешампион, док четврта беше Шведска. Португал је на СП био шести, Шпанија девета, Шведска 12. Годину раније Немачка је освојила седмо место, Мађарска пето, а Исланд једанаесто.


Велики успех оставрен у некомплетном саставу. Били смо без Додића, Тасића, Стаменковића, Зечевића у финишу, Антонијевић у полуфиналу. Један играч је велики недостатак, а ми смо били без пет. Остаје жал за одличјем и то је спортско размишљање, но ови момци су остварили нешто истински велико и сви смо поносни – нагласио је Давид Рашић, асистент селектора.

Шабачки рукомет се посебно поноси достигнућем јуниора, јер селектор Теодоровић је наш суграђанин, бивши играч и тренер Металопластике, први асистент био му је Давид Рашић, бивши рукометаш, данас тренер у Металопластици, док је у саставу било пет рукометаша Металопластике Елискир, односно шест шабачки рукометаша. Головима и минутажом истакао се крилни играч Матеја Додић са 35 голова. У сваком мечу се уписивао у стрелце.

Стручни штаб (фото: РСС сајт)


-Жалимо за медаљом, али смо заслужено поражени у полуфиналу и мечу за треће место. Ипак, поносан сам на нас, наш тим и оно што смо показивали претходог и овог лета. Србију је представљала група сјајних момака и били смоп одличан тим. Поносан сам на све нас јер бити четврти на свету је резултат вредан тог осећаја – нагласио је Матеја Додић.

Вукашин Антонијевић, шабачки играч, данас средњи бек Цеља, био је један од најмлађих у екипи, у наредним годинама је очекивано да ће бити носилац јуниорске репрезентације, а на шампионату је још једном показао због чега је то очекивано. Постигао је пет голова. Најбољи наступ био је против Фарана у четвртфиналу.

Немилосрдне повреде
Овог лета ни фортуна није била наклоњена репрезентацији Србије. Најбољи млади бек Европе Стефан Додић због повреде није био на располагању селектору, као ни Тасић, најбољи одбрамбени играч 2022. године. Зечевић се повредио у четвртфиналу, док је у полуфиналу Роган искључен престорго у првој четвртини утакмице што је оставило значајно смањену ротацију.


-Oво је генерација која је учинила велики корак за српски рукомет. Велики успех на тешком шампионату, без неких врло важнх играча, са подмлађеном екипом. Красила нас је одлична атмосфера у екипи, пожртвованост и предан рад, а два полуфинала су круна свега. Хвала свима који су били уз нас и без чије подршке не би било оваквог постигнућа, надам се да су сви поносни на нас, као што смо и ми на овај резултат – истакао је Антонијевић.

Уз поменуте, Урош Симић, нови крилни играч Шапчана постигао је девет голова, Милија Паповић десет, а по четири пута су погађали Игор Миловановић и Аљоша Дамњановић.

Ђ. Теодоровић – (фото: РСС сајт)


Ово је најбољи резултат на Светски првенствима за наш рукомет од 2005. године када је ондашња СЦГ јуниорска селекција постала вицешампион света.

Д. Б.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa