Инфо

20. јул 2023.20. јул 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Председник Теслине научне фондације у Њу Џерсију други пут у Србији

Samuel Mason примио православну веру у манастиру Петковица

Када сам им рекао да желим да постанем хришћанин, свима су се очи засијале. Били су тако срдачни и пуни љубави. Био је то изванредан осећај. Ниво добродошлице који су показали је био нестваран, рекао је Mason
Samuel Mason прошле недеље други пут је посетио Србију, а први пут Шабац, приликом обележавања Дана науке у Центру за стручно усавршавање. Председник је Теслине научне фондације- огранак у Њу Џерсију. На путовању кроз нашу земљу, у манастиру Петковица, одлучио је да прими православну веру.

-Био сам веома добро прихваћен од стране вашег народа већ дуже време, Српска православна црква је показала изузетну љубав према мени. Срби су врло посвећени Богу, он има посебно место у вашој култури. Упознао сам многе Србе овде и у Америци, сви су веома љубазни, таква им је природа. Мислим да би то требало да инспирише свет, мене јесте. Стварно осећам да је ово нешто што бих желео да донесем мојим људима, да поделим тај делић лепоте коју носи ваше гостопримство- истакао је Samuel.

Упознао сам многе Србе овде и у Америци, сви су веома љубазни, таква им је природа. Мислим да би то требало да инспирише свет, мене јесте. Стварно осећам да је ово нешто што бих желео да донесем мојим људима, да поделим тај делић лепоте коју носи ваше гостопримство

Православни Божић са пријатељима
Приликом обиласка неколико наших манастира и цркава, одлуку је донео у Петковици.

-Манастир у коме се то догодило је био једини женски манастир који смо обишли. Затекао сам се тамо из чисте љубави према српском народу. Када сам рекао да желим да постанем православни хришћанин, свима су се очи засијале. Били су тако срдачни и пуни љубави и осећао сам се прелепо. Ниво добродошлице који су показали је био нестваран. Осетио сам то као истинску потврду исправности своје одлуке. Изузетно сам захвалан Српској православној цркви што ме благословила и дала ми прилику да представим Теслу као човека, великог научника великог интегритета. Тешко је то описати речима. Презадовољан сам и пресрећан због свега. Све вас волим- поручио је он, додајући да је раније, када су га позвали Теслин нећак William Terbo и његова супруга, био у прилици да прослави православни Божић.



-Заправо, ја већ славим православни Божић са својим колегама Србима такође. William Terbo нам је улио веру да негујемо Теслину заоставштину и након што је он преминуо. Урадили смо све што смо могли да заиста пригрлимо велику одговорност коју имамо, самим тим што знамо за Теслу. Надамо се да ћемо то да раширимо међу свим генерацијама. Важно је да на сваком нивоу, не само промовишемо изванредна достигнућа, него и упорност и истрајност које су учиниле Теслу оним што јесте- нагласио је Mason.

Приликом великог отварања просторија у Њу Џерсију позвао је локалног свештеника да дође и благослови објекат.

-Љубазно нас је примио, били смо веома захвални што је одлучио да дође. Не само да је присуствовао нашем отварању, већ је сваке године на Теслиној меморијалној конференцији на Менхетну. Веома смо добро прихваћени од стране Српске православне цркве у Вашингтону. Српска православна црква је скоро као интегрални део Теслине заоставштине његовом оцу, као и наслеђа који Теслина фондација успешно подржава- подвукао је он.

Србија и Америка у мисији за боље образовање
Први пут је у Србији био пре 10 година, да одржи предавање на симпозијуму у Београду посвећеном Тесли.

-У Шапцу никад раније нисам био, прелеп је град. Теслина научна фондација у Њу Џерсију је део изванредне интернационалне организације, Теслине научне фондације. Радим са изванредним људима, као што су доктор Давид Вујић и Никола Лончар, оснивач и председник Теслине научне фондације у Филаделфији. Био сам инспирисан да оснујем Институт за науку „Никола Тесла“ у Америци као помоћну јединицу Фондације да прошири сарадњу између Србије и Америке. Заиста се надамо да ћемо изградити међународне мостове кроз сарадњу који ће ученицима омогућити програме размене, да могу да дођу и уче, и обрнуто, волели бисмо да будемо домаћини ђацима из Србије у Америци. Срећан сам што ми се придружио колега Joshua Steeley, ради на развоју неких од ових програма. У потрази смо за децом која желе да иду Теслиним стопама, истражују његове изузетне изуме и поделе то са светом. Надамо се да ће то дати младима прилику да направе велику промену у свету- рекао је Mason.

Први пут је у Србији био пре 10 година, да одржи предавање на симпозијуму у Београду посвећеном Тесли и уручи признања Србима који су следили Теслин живот и заоставштину


Joshua Steeley, директор Центра за развој заједнице, навео је да му је мисија да да имају школу сличну оној у Србији у њиховом подручју, као и да ученици из Србије путују у Америку, да уче у иностранству и раде заједно са тамошњом децом.

-Сарађујемо од Србије до Америке и од Америке до Србије. Такође, имамо школе за ученике који кад дођу имају обезбеђен смештај. Парк науке у Центру за стручно усавршавање је сјајан, ми то можемо да урадимо код нас. Потребно нам је тако нешто да почнемо да размишљамо изван оквира. Наш образовни систем у Америци није конципиран тако да учимо децу да мисле својом главом и то ми се не свиђа. Знам да ће бити велики задатак за Владу да то прихвати, али ћемо се заједно борити да имамо слободно образовање. Желимо да им поручимо да користе своју машту, стварају велике ствари, иновације. Радићемо са Николом Лончаром и Samuel-оm да то остваримо- закључио је Steeley.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa