Инфо

27. јул 2023.27. јул 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Пријем у Амбасади Француске поводом 14. јула

Култура спона два народа

Амбасадор Пјер Кошар угостио је више стотина званица на традицоналном пријему у Амбасади Републике Француске у Београду поводом националног празника, 14. јула, Дана пада Бастиље. Међу бројним званицама били су високи функционери Републике Србије, представници министарстава, дипломатског кора, званице из света политике, спорта и културе.

-Са осећањем братства желимо да помогнемо Србији у ономе што је њен избор на путу ка ЕУ. Ја знам да је Србија, као и Француска, везана за своју независност и идентитет. Управо је у ЕУ још боље да бранимо независност и идентитет, како Србија тако и Француска - поручио је у обраћању амбасадор Кошар, а пренео РТС.

Фото: Глас Подриња


Традиционално, пријему у амбасади присуствовао је и дреновачки учитељ и аутор дела „Срби на Корзици“, Зоран Радовановић. Како је истакао, велика је част и задовољство бити гост амбасадора Пјера Кошара.

-Поносан сам што су препознали мој рад и залагање, те сам се радо одазвао позиву Његове Екселенције да као обичан грађанин будем део обележавања важног датума за историју Француске. Већ годинама пишем о нашој историји која је нераскидива са француском, како у тешким временима ратова, тако и у периоду мира – рекао је Радовановић и нагласио да је овај сусрет наставак добре сарадње са дипломатским представницима Француске.

Најавио је и значајан књижевни подухват који је подржан од стране Француског института у Београду, Амбасаде Републике Француске. Реч је о јубилеју, односно 80 година, објављивања светског класика у оквиру светске дечје књижевности. Дело ће ускоро бити објављено, а Радовановић наглашава да је то још један показатељ спона две државе, два народа, али не само у домену дипломатије, већ и културе, стваралаштва.
М. Ж.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa